Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakel problemen koude auto 2de en derde versnelling

Vraag gesteld door PHJanssen op 3 maart 2017

Betreft Toyota RAV4 derde serie van 2013, schakelbak 6 versnellingen.
Droog schakelen gaat goed, echter bij een koude auto, gaat schakelen van 1 naar 2 moeizaam. Hij hapt als het ware in de tanden van de 2de versnelling. Bij de derde versnelling is het ook iets voelbaar.
Als de auto warm is, is het minder of helemaal weg maar ik moet dan wel heel rustig schakelen en koppeling helemaal ingetrapt. De dealer heeft onder garantie de as met lagers en synchromes van de 2de versnelling vervangen (zeggen ze). Er zit nieuwe glimmende zwarte pakking op de bakrand. Ook is er nieuwe olie in gedaan. Na een maand weer terug geweest. Weer een andere synthetische olie in de bak gedaan. Het probleem blijft.
Km stand is 116000 km. De auto in oktober 2016 gekocht. Aan de rekeningen is niet te zien dat er ooit iets aan de koppeling/drukgroep iets is vervangen. Wat kan de oorzaak zijn. Auto heeft tussen mei 2016 en oktober 2016 stil gestaan.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Toyota RAV 4 A3 schakelt moeilijk, hoofdzakelijk bij koude motor. Verder schrijft u dat u de koppeling heel ver in moet trappen en rustig schakelen.

Problemen van zwaar schakelen bij koude motor komen wel voor als er verkeerde olie in de versnellingsbak zit.

Het probleem gaat echter niet geheel over als de motor warm is en tevens schrijft u dat u rustig moet schakelen en de koppeling tot op de vloer moet intrappen.

Als de koppeling niet geheel vrijkomt zal de auto ook moeilijk schakelen.

uw dealer is al aan het werk om het probleem op te lossen en zou zelfs al een as, lagers en synchromeshring vervangen hebben.

Mijn eerste aandacht zou uitgaan naar de koppeling en in het bijzonder of de koppeling goed vrijkomt. Vaak als een koppeling niet goed vrijkomt schakelt de auto ook slecht naar 1 en achteruit.