Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Route Frankrijk-Andorra-Spanje

Vraag gesteld door sundance op 22 februari 2016

Is het mogelijk, begin mei, vanuit Frankrijk, (A20)met de caravan, door Andorra naar Spanje te rijden? Wat is de beste route qua wegentoestand, hellingspercentage etc.?
Zijn er nog speciale voorschriften o.d.?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat de beste route naar Spanje is met een auto plus caravan, begin mei.

Ja, dat is best een lastige vraag!

Begin mei kan er bijvoorbeeld zeker nog sneeuw vallen en als je daarin terechtkomt, heb je een probleem.

Onder sneeuwvrije omstandigheden is het voor de meeste auto-caravancombinaties wel mogelijk om van Frankrijk via Andorra naar Spanje te rijden. In principe wordt deze weg trouwens het hele jaar sneeuwvvrij gehouden. Wel is het met een caravan aan te raden om te kiezen voor de Tunnel d'Envalira om zo een heel eind van de redelijk brede, maar zeer bochtige pasweg over de Port d'Envalira (hellingspercentages rond de 10%) te vermijden.

In Andorra-stad is het vervolgens zaak om vooral niet met je auto-caravancombinatie van de hoofdroute af te wijken, omdat je dan hopeloos vastloopt in smalle straatjes.


Als het niet speciaal de bedoeling is om Andorra te bezoeken dan is het beter om Andorra voorbij te rijden door bij Hospitalet de Tunnel de Puymorens te nemen en via Bourg-Madame naar Spanje te rijden.

Een nog betere route om van de Franse A20/A62 naar Spanje tijden is om bij Toulouse de A64 zuidwestwaarts te nemen en vervolgens de Franse N125 en de Spaanse N230 naar (en door) de Vielhatunnel.***

Reactie van sundance:

Dank voor uw suggesties!***

Reactie van sundance:

Ik wil idd Andorra bezoeken. Bent u er al eens geweest?

De ANWB routekaart vermeldt geen hoge hellingspercentages (wel blauwe caravan) op de wegen CG2, CG1 en N145.
Is het een optie om via de tunnel 'd Envalira Andorra in te rijden en over deze wegen naar bv Lleida te rijden? Ons einddoel is Allicante.
Scheelt een stuk en lijkt een fraaie route.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Inderdaad is het met de caravan aan te raden over de CG2 en door de Tunnel d'Envalira (dus niet over de pas) naar Andorra-La-Vella (de hoofdstad) te rijden en vandaar via de CG1 en de N145 Spanje in.
Het zijn steeds vrij brede tweebaanswegen met hellingpercentages tot maximaal 9%.
De lastigste helling ligt aan de Franse kant, dus op weg van Frankrijk richting Andorra-La-Vella, maar die is met de caravan best goed te doen, zeker via de Tunnel d'Envalira.
Vanuit Andorra Spanje in is de weg vrij gelijkmatig, omdat Spanje ter plaatse nu eenmaal een stuk hoger ligt dan Frankrijk.
Voor zover bekend zijn er verder geen obstakels of moeilijkheden op de Spaanse wegen tussen Andorra, Lleida en verder.