Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rolstoel op een fietsendrager

Vraag gesteld door Qp op 9 oktober 2017

Goede nouw ga ik dit weekend een weekendtje weg maar nouw wil ik de rolstoel mee nemen Op me fietsendrager mag ik deze zo vervoeren als ik heb er goed vast op zet

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u een rolstoel mag vervoeren op een fietsendrager achter op uw auto.

Voor het vervoer van goederen achter op een auto gelden de volgende regels.

  • De goederen, bijvoorbeeld fietsen, moeten deugdelijk zijn bevestigd op, in of aan een deugdelijke, goedgekeurde lastdrager.
  • De lastdrager moet deugdelijk aan het voertuig zijn bevestigd.
  • De lastdrager met inbegrip van de goederen mag niet meer dan 0,20 meter buiten de zijkanten van het voertuig uitsteken.
  • Als de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, mogen niet meer van deze goederen worden vervoerd, dan waarvoor de constructie is bestemd. Bijvoorbeeld niet meer fietsen dan er wielgoten zijn. Er mogen geen andere goederen op worden vervoerd dan waarvoor de drager is ontworpen.
  • Als de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee niet-driehoekige rode retroreflectoren en twee amber gele richtingsaanwijzers hebben. Die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 meter vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.
  • Als de op het voertuig aangebrachte kentekenplaat door de lastdrager of de goederen wordt afgeschermd, moet de lastdrager zijn voorzien van een kentekenplaat met het kenteken van het voertuig waarop de lastdrager is aangebracht, evenals de kentekenverlichting. Het kenteken moet goed leesbaar zijn en de kentekenplaat moet het voorgeschreven goedkeurmerk hebben. Een stuk karton met geschreven kenteken mag dus niet.

Een fietsendrager is ontworpen om fietsen te vervoeren, het is dus niet toegestaan om hier een rolstoel op te vervoeren.***

Reactie van Qp:

Aah oke nouw heb ik gisteren naar de politie gebeld en die zijden dat het toegestaan is mits het goed vast aan de auto zit