Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Panda is niet uitgelijnd bij grote beurt en APK keuring. Is dat nodig? En kan ik veilig de weg op?

Vraag gesteld door Pandadame op 5 oktober 2018

Bij vakgarage is mijn auto APK-gekeurd en heeft grote beurt gehad. Maar er was geen tijd om de auto uit te lijnen. Als ik al rijdende het stuur los laat (komt gelukkig niet zo vaak voor) dan buigt de auto snel naar rechts af. Heeft dit ook met het uitlijnen te maken? En hoe belangrijk is het dat de auto is uitgelijnd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het uitlijnen van uw auto.

De garage heeft gedurende de APK en grote beurt kennelijk géén aanleiding kunnen vinden voor het naar één kant trekken van de auto. Speling op de wielophanging of stuurinrichting kan een oorzaak zijn maar is kennelijk niet aan de orde. De wielstanden kunnen wat van slag zijn en is uitlijnen vaak noodzakelijk om dat weer te corrigeren.

Uw auto is desondanks (neem ik aan) wel goedgekeurd. Dan zal de veiligheid niet in het geding zijn. Uiteindelijk is de APK ook gericht op o.a. de veiligheid van uw voertuig. Toch is het belangrijk op kort termijn de auto te laten uitlijnen. Verkeerde wielstanden hebben vaak ook gevolgen voor het slijtagebeeld van de banden. Er kan sprake zijn van een ongelijkmatige en versnelde bandenslijtage en is óók nadelig voor het rij- en stuurgedrag.