Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributie ketting slijtage symptomen

Vraag gesteld door MilanV11 op 12 december 2017

Hallo, ik heb sinds een week een opel Vectra 2.2 GTS uit 2004, met 205.000 KM op de klok.
Bij een koude start maakt de auto een "ratelend" metaal achtig geluid, dat naar mate de motor warmer wordt verdwijnt en niet terugkomt totdat de motor koud is.
Is dit een teken dat de distributieketting aan het einde van zijn leven is gekomen, of heb ik geluk en is de oorzaak misschien veel onschuldiger?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een bijgeluid vanuit de motor van uw Opel Vectra.

Bij de 2,2 liter benzinemotor heeft de distributieketting niet het eeuwige leven dat hem wordt toegedicht. De ketting rekt op, soms al bij 60.000 kilometer, waardoor de motor slechter gaat lopen. Het betreffende bijgeluid is dus duidelijk een voorteken.

Vervanging is een dure reparatie maar onvermijdelijk wanneer u nog een poosje verder wilt met de Vectra én om vervolgschade te voorkomen. Met het vervangen van de distributieketting van deze auto is de garage volgens opgave van Opel zo'n 5 uur bezig. Dat komt afhankelijk van het werkplaats-uurtarief neer op een totaalbedrag van vermoedelijk zo'n 800 euro.***

Reactie van MilanV11:

Hallo,
qua rijgedrag en prestaties merk ik niets aan de auto.
Het toerental is stabiel (geen idee of dit zou gaan schommelen, maar ik voorzie u van zo veel mogelijk informatie betreffende mijn probleem.).
Ik heb het vanochtend getest, als ik de auto koud start is het ratelende geluid er. Na ongeveer 'n 500 meter (ongeveer 'n minuut) rijden, verdwijnt het geluid (ook als ik de auto stil zet en stationair laat lopen).
Bij de plek waar het geluid vandaan komt zit tevens ook de multiriem, zou deze ook de boosdoener kunnen zijn?
Verder hoor ik binnen in de auto ook geen rare geluiden, het is puur van de buitenkant.***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik verwacht toch eerder dat het geluid afkomstig is van de ketting. Vooral bij de koudstart zal dat geluid zich nadrukkelijker laten horen en kan best na enkele minuten alsnog verdwijnen. Toch is dit bijgeluid al een teken op zich maar misschien nog in een begin stadium. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit motortype bekend staat om kettingproblemen en past alles bij elkaar dus uw klacht wel in dat plaatje.***

Reactie van MilanV11:

Hartstikke bedankt voor uw antwoord, zo snel mogelijk laten maken dus.
Is het wel nog mogelijk om gewoon ermee te rijden totdat ik bij de garage terecht kan?