Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ben niet helemaal tevreden met nieuwe auto

Vraag gesteld door Guus de Leeuw op 27 maart 2018

Heb een occasion Nissan Pulsar uit 2016 auto aangeschaft maar ben niet helemaal tevreden. Bij aflevering was de profieldiepte niet goed en deze laten controleren bij 3 verschillende banden reparatiebedrijven en blijkt achter 3.7 en voor 4.7 profieldiepte op te zitten en zeiden alle 3 eind dit jaar nieuwe banden erop. Voor levering heb ik verzocht er goede nieuwe banden op te leggen omdat die er oplagen nog minder profiel hadden, de verkoper beloofde er goede banden op te leggen nu hebben ze dus gebruikte banden opgelegd ipv nieuwe.
Ook blijkt de passagiersstoel niet in hoogte verstelbaar terwijl dit wel zou moeten zijn vermeld bij accessoires nu willen ze de stoelen alleen 2-3 cm verhogen, moet ik dit accepteren.
Ook blijkt het aantal km's tot tanken niet goed aangegeven bij een volle tank (45 liter) geeft hij 480 km aan ook het verbruik is hoog heb 410 km gereden op 35.5 liter benzine dus een gebruik van 1:11.5 terwijl volgens gegevens een verbruik van 1:20 zou moeten zijn op 100 km. Moet de dealer deze gebreken verhelpen en kan ik anders de overeenkomst ontbinden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij de dealer een gebruikte Nissan Pulsar uit 2016 aangeschaft. U bent niet te spreken over de banden, passagiersstoel en het brandstofverbruik van de auto. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Profieldiepte banden
Vraag is wat er bij de onderhandelingen is afgesproken. Op zich voldoen de banden aan de APK-norm (1.6 mm).

Passagiersstoel
Bij ieder model/type auto's bestaan er diverse uitvoeringen. Vraag is of bij uw uitvoering een passagiersstoel behoort, welke in hoogte verstelbaar is. Mocht blijken dat in 'uw uitvoering'een passagiersstoel, die in hoogte verstelbaar zou behoren te zijn, dan dient de dealer alsnog zorg te dragen voor de juiste stoel, dan wel een redelijke compensatie.

Brandstofverbuik
Gemiddelde verbruik van Nissan Pulsar 1.2 bedraagt circa 1:15. Verbruik kan nadelig worden beïvloed door veel korte ritjes (met name bij een lage buitentemperatuur). Meet het verbuik ook eens op een lange rit (vakantie). Indien het brandstofverbruik erg hoog is, geeft het motormanagement een storingsmelding.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze in, indien er een conflict is of dreigt te ontstaan met de dealer.

Geschillencommissie
Wanneer de auto is afgeleverd met BOVAG-garantie, kunt u een geschil met de dealer ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.