Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden met sterk verschillende profieldieptes op aangedreven voorassen

Vraag gesteld door Miata@ANWB op 1 augustus 2018

Is het verstandig om met een oude, bijna versleten voorband en een nieuwe voorband te rijden? Het betreft een voorwielaangedreven, vier jaar oude auto. Beide banden zijn van hetzelfde type en dezelfde fabrikant, maar verschillen licht in profielvorm, en dus vooral in profieldiepte. Ik kan me voorstellen dat het bij een mooi en droog wegdek geen probleem is. Maar wat, als er bij slechte weersomstandigheden plotseling aquaplaning optreedt, of als er bij slechte weersomstandigheden een noodstop gemaakt moet worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is op één as twee banden te hebben met een behoorlijk verschil in profieldiepte.

Ik begrijp dat er sprake is van een fors verschil in profieldiepte. Misschien wel zo'n 5 mm. In zo'n geval sluit uw motivatie ook aan op mijn advies. Een band gaat pas het verschil maken wanneer je grip nodig heeft. Juist bij nat weer zal de slechte band eerder het wegcontact verliezen en kan de auto zich onvoorspelbaar gedragen. Wanneer het er dus écht op op aan komt zal één band het dus duidelijk eerder opgeven, en zult u dat ervaren als een onaangename verrassing waar je niet altijd op kunt anticiperen.

De betreffende band zit in de laatste fase van z'n gebruiksperiode. Dan dus beter twee frisse exemplaren voor een stabiel weg-, stuur- en remgedrag.