Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

uit Duitsland geïmporteerde auto bij merkdealer gekocht, is dat verstandig?

Vraag gesteld door Robert52 op 12 augustus 2018

Ik heb vorige week een Mazda CX-5, bj. 8-6-2015, km stand 54.850 bij een Mazda dealer gekocht.
Na het eerste mondelinge gesprek heb ik later via de mail om de NAP geschiedenis gevraagd en die vraag werd toen niet beantwoord. Bij tweede gesprek kwam ik erachter dat de auto uit Duitsland was geïmporteerd, omdat de NAP geschiedenis niet volledig was. Verkoper zei dat in zo'n korte tijd niet met de km.stand kon zijn geknoeid. Ik kreeg na onderhandeling een goede prijs voor mijn 8 jaar oude Seat Altea xl terug en een half jaar extra garantie. Maar naderhand ging ik op internet op onderzoek uit en kwam ik er o.a. achter dat er ook met schade word gerotzooid. Nu ben ik over het hele verhaal wantrouwend geworden en begin ik spijt te krijgen.
Is dit terecht, zo ja, is hier nog wat aan te doen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een geïmporteerde Mazda CX5 gekocht bij een officiele Mazda dealer.

U mag van een officiële Mazda dealer verwachten dat de historie van een geïmporteerde auto bij de auto aanwezig is of minimaal te achterhalen.

Voor wat betreft een eventueel schadeverleden van de auto zou de dealer u ook gerust moeten kunnen stellen.

Als dit niet lukt zou u, in overleg met de verkoper, een aankoopkeuring kunnen laten verrichten door bijvoorbeeld DEKRA.***

Reactie van Spitjevier:

Beste Leo, u stelt dat van een officiële Mazda dealer dat de historie van een geïmporteerde auto bij de auto aanwezig is of minimaal te achterhalen. Is dat uw eigen standpunt, of is dat ook het standpunt van de rechter of de geschillencommissie voertuigen? Met andere woorden, kun je de verkoper juridisch aanspreken wanneer bij de te koop aangeboden (en gekochte) auto niet is aangegeven dat die uit het buitenland geïmporteerd is?