Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storingsmelding motormanagement Fiat Idea 1.4

Vraag gesteld door nieksmits op 11 september 2017

Ik heb een Fiat Idea 1.4 uit 2003, km-stand 89.000. Vorige week begon het meldingslampje van het motormanagement onregelmatig te knipperen en liep de motor hortend en stotend, voornamelijk bij lage toerentallen. De wegenwachtman kon geen storing uitlezen maar vermoedde dat een storing in de ontsteking of in het brandstofsysteem de oorzaak was. Ik kon zonder veel problemen mijn weg vervolgen maar ging daarna, op advies van de wegenwachtman, naar de garage. Die constateerde dat één van de 4 bobines defect was. Na vervanging van de defecte bobine liep de motor weer als een zonnetje. Nog geen 3 dagen later deed zich hetzelfde probleem voor maar nu knipperde het meldingslampje van het motormanagement regelmatig. Op weg naar de garage kwam de lucht van verbrand materiaal mij tegemoet. De garage las de auto niet uit want zij hoorde al dat een defecte bobine de oorzaak was. De brandlucht zou zijn ontstaan omdat de niet in de motor verbrande brandstof alsnog buiten de motor werd verstookt. De garage verving de defecte bobine (een andere als de eerste) waarna het probleem was verholpen.
Ik kan me voorstellen dat een bobine defect raakt maar een en dezelfde storing binnen heel korte tijd vind ik opvallend. Is hier toch sprake van toeval, zijn de overige bobines wellicht ook aan het einde van hun arbeidzaam leven of is er misschien nog een andere oorzaak?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft twee keer kort achter elkaar een defecte bobine en vraagt of dit op toeval kan berusten.

@ bobines kort achter elkaar kan op toeval berusten maar er kan ook een gezamenlijke oorzaak aan ten grondslag liggen.

na 14 jaar zou de leeftijd een rol kunnen spelen maar ook de staat van de bougies kan van invloed zijn. Bij deze auto wordt voorgeschreven de bougies elke 40.000 km te vervangen. Als de bougies ouder worden wordt mogelijk de weerstand hoger waardoor de spanning van de bobines oploopt.

Controle van de bougies en eventueel vervangen is mogelijk de oplossing. Preventief vervangen van de overige 2 bobines voorkomt mogelijk problemen in de toekomst.***

Reactie van nieksmits:

Dank voor uw reactie, heer Ruijgrok.
De bougies zijn eind vorig jaar bij de grote beurt vervangen.
Mocht het probleem zich opnieuw voordoen dan zal ik de defecte én de 4e bobine vervangen.