Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokdempers vervangen

Vraag gesteld door netram46 op 30 oktober 2015

ANWB-toelichting oliedrukschokbreker gelezen.

Blijft over:
- Wat is een gasdrukschokdemper
- Is gasdruk beter dan oliedruk?
- Wat zou er onder mijn Nissan 200SX (type S13) ui 1989 zijn gemonteerd?
- Op elk van de hoeken drukken:is in 1 keer gedempt (maar ik ben een leek).
- Originele dempers er nog steeds onder, voor en achter. Er 286 kkm normaal mee gereden
- Vanaf 2004 problemen met stabiliteit (boven 100 km/h neiging rollen over lengte) doordat originele Bridgestone Potenza 195/60 R15 88V niet meer te koop zijn. Matig bochtgedrag (te slappe wangen andere banden zelfde merk en ander merk)
- Relatie rol-neiging en matig bochtgedrag te wijten aan banden of aan dempers?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over de schokdempers van uw Nissan 200 SX en het mogelijk daaraan gerelateerde rijgedrag.

Vervanging 
Op de vervangingsmarkt kom ik voor de betreffende Nissan eigenlijk alleen maar gasgevulde dempers tegen. Dat zullen ook ongetwijfeld de voor de 200 SX oorspronkelijk gekozen dempers zijn.

Verschil gasdrukdemper en oliegevuld 
Het verschil tussen een gasdrukdemper en uitsluitend oliegevuld is dat bij de eerstgenoemde de demper door een gasvulling het hydraulische gedeelte op druk wordt gehouden. Het voordeel is dat deze demper sneller en beter presteert, en ook bij hoge snelheden en oneffenheden zorgt voor een beter wegcontact.

Nieuwe dempers?
U meldt dat de Nissan feitelijk al 26 jaar doet met de eerste dempers. Uw simpele testmethode doet echter niet direct vermoeden dat de dempers slecht zijn. Toch acht ik de kans groot dat met name in een dynamische situatie het beste er wel van af is. Uiteindelijk kunnen zélfs de allerbeste banden niet voldoende presteren wanneer het onderstel niet voor een goed wegcontact zorgt.

De matige wegligging in bochten en de rol-neiging van de afgeveerde carrosserie lijkt mij te wijten aan banden die een goed contact met de weg verliezen met de dempers als hoofdschuldigen. Na meer dan een kwart eeuw trouwe dienst vermoed ik dat rondom nieuwe dempers de Nissan weer een straffer rijgedrag geeft.

Advies
Ik adviseer wél om meteen de wielstanden te laten controleren en de rest van het onderstel. Gezien de leeftijd verdienen draagarmrubbers op basis van uw klacht nog wat aanvullende aandacht.