Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autokosten voor elektrisch voertuig

Vraag gesteld door maxd op 26 juni 2017

De autokosten rekenmodule lijkt niet in staat om de berekening uit te voeren voor een volledig elektrische auto. Bestaat er een alternatief om toch het bezit van een elektrisch voertuig te kunnen vergelijken?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om de autokosten van een elektrische auto te berekenen. Op dit moment is dit nog mogelijk niet via onze Autokostencalculator maar daar wordt hard aan gewerkt. Binnen enkele maanden verwacht ik dat we dat wel kunnen laten zien.

Op dit moment worden er nog een aantal zaken bepaald en getest. Tot die tijd kunnen we u helpen aan algemene informatie over de te verwachten kosten op www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/wat-kost-het***

Reactie van Timo Jansen:

Wat ook kan is de private lease prijzen van de ANWB onderling vergelijken: als ik de Renault Captur vergelijk met de ZOE is de leaseprijs van de Captur €391 p.m. (inclusief navigatie) bij 15.000-20.000 km. per jaar. Voor de ZOE is het €452 per maand.
Voor brandstof reken ik 1:15 en €1,50 per liter, wat €0,10 per km. kost. Elektra kost ongeveer €0,03 per km. mits je een eigen laadpaal hebt. Dat kost eenmalig €1.000. Als ik die kosten over 4 jaar verdeel (wat erg ongunstig is), kom ik bij 15.000 km. per jaar voor de Captur op €516 per maand all in en bij de ZOE op €510 per maand.
Volgens de ANWB infographic is elektrisch rijden €0,10 per km. duurder dan benzine maar volgens mijn berekening is elektrisch vanaf 15.000 km. per jaar al goedkoper! Of mis ik iets?