Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto importeren uit Italië

Vraag gesteld door Bertone op 18 mei 2016

Wil een auto kopen in Italië en rijdend naar NL brengen. Wat is hiervoor de procedure. Kan dit met exportkentekens die ik bij de ACI koop, incl. verzekering.Heb gelezen dat je aan moet geven bij welke grensovergang je het land verlaat en dat je daarvoor 48 uur de tijd hebt. Klopt dat? Wat is de procedure indien de betreffende auto in Italië niet op kenteken staat, omdat deze eigendom is van een verzamelaar?

Gaarne uw antwoord, krijg van de ACI geen enkele reactie op mail en zijn telefonisch niet bereikbaar. Zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een auto vanuit Italië te importeren.

Duits Kurzzeitkennzeichen
Voor het transport rijdend over de weg zou u het beste kunnen overwegen een Duits Kurzzeitkennzeichen (geldigheidsduur 5 dagen) aan te schaffen en daarmee vervolgens vanuit Italië te vertrekken. Tot voor kort mocht u daarmee niet de Nederlandse grens passeren maar is nu na het aanvragen van een vrijstelling tot maximaal 14 dagen toegestaan.

Er zijn verschillende bedrijven die vanuit Nederland het Kurzzeitkennzeichen kunnen regelen inclusief verzekering. Zie bijvoorbeeld deze aanbieder.

Aanvragen vrijstelling buitenlands kenteken in Nederland
Voor het aanvragen van een vrijstelling om met een buitenlands kenteken in Nederland te mogen rijden zie vrijstellingen bij kort gebruik auto of motor in Nederland.