Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wanneer distributieriem vervangen

Vraag gesteld door autogas op 9 maart 2018

Beste Hr.

Ik heb vandaag een ford fusion 1.4 - 16v cool en sound benzine uit 2008 gekocht.Ik zei dat ik over de distributieriem in zat wanneer die vervangen moest worden.Daar was onder de motorkap nergens iets over te lezen qua sticker of opgeschreven met een stift .De auto heeft nu 102.621km NAP gelopen.Hij zegt dat ie het motortype op heeft gezocht en dat daarbij stond dat ie bij 160.000km vervangen moest worden.Hij zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken.Ik lees ook verhalen bij 100.000kmNou heeft de auto de laatste 2 jaar redelijk wat tijd stil gestaan i.v.m. ziekte vorige eigenaar.Rond de 80.000km heeft ie nog een onderhoudsbeurt gehad(onderhoudshistorie).Maar dat stil staan is ook niet goed voor de riem i.v.m. eventuele scheurtjes die dan kunnen ontstaan.Ten eerste,om de hoeveel jaar/kmers moet de riem bij deze auto vervangen worden.En hoe kan ik zekerheid krijgen dat ik er nog een aantal kmers.(in dit geval 58000km) mee kan rijden.Bij de proefrit was niets te merken.
Groetjes autogas

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de vervangingstermijn van de distributieriem.

Volgens fabrieksopgave moet bij dit type en bouwjaar Fusion de distributieriem elke 160.000 km worden vervangen, maar ook elke 10 jaar. Vervanging moet dan gebeuren op het moment als één van die twee wordt bereikt. In dit geval 10 jaar, dus is de auto nu of in ieder geval dit jaar aan de beurt.

Uw garage gaf u dus juiste informatie met het kilometrage, maar heeft hij niets gezegd over de vervangingstermijn van 10 jaar?

Als de auto van vóór 9 maart 2008 in gebruik is genomen en de riem nog niet eerder vervangen is, kunt u de verkoper aanspreken op achterstallig onderhoud.

Het onderhoud duurt volgens Ford 2,8 uur, er zijn vijf verschillende stuks Ford speciaalgereedschap nodig en het wordt geadviseerd de waterpomp ook preventief te vervangen.