Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

schokkerig optrekken met vw up

Vraag gesteld door markf op 26 september 2017

Hallo, We hebben een testrit gereden met een vw up. Het viel op dat de auto een beetje schokkerig optrekt vanuit z'n één. Is dit een "dingetje" van de up of kan dit echt een gebrek zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het gebruikelijk is dat een VW Up schokkerig optrekt.

Ik herken dit niet als iets specifieks voor de Up. Het motorkarakter van een driecilinder is natuurlijk wel wat anders dan van de vetrtrouwde viercilinder. Maar desondanks heeft het Up motortje een rustige en trillingsvrije status.

Het schokkerig optrekken zou een gebrek kunnen zijn. Een van de drie PEN-bobines kan het bij de Up weleens begeven en loopt de motor vervolgens op tweecilinders. Een slechte bobine is wat mij betreft het enige bekende probleem dat hiermee in verband gebracht kan worden.

Voor aanvullende info en overige aandachtspunten, zie onze Occasiontest Volkswagen up!***

Reactie van markf:

Bedankt voor het antwoord. Het lijkt me overigens geen probleem met de motor. Bij het optrekken houdt de motor niet in, maar het aangrijpen van de koppeling gaat schokkerig. Vernadert dit uw inzicht?***

Reactie van Jos van der Drift:

Een schokkerig effect bij het aangrijpen van de koppeling is een belangrijke nuance. Dan moet de oorzaak meer richting de koppeling gezocht worden.

In eerste instantie denk ik aan een olielekkage. Een vette koppelingsplaat geeft dan een bibberend effect in de aangrijpfase. Natuurlijk kan er ook iets mechanisch aan de hand zijn met de koppelingsplaat, drukgroep of zelfs vliegwiel.

In ieder geval is dit geen normaal of acceptabel verschijnsel, en zal voor nader onderzoek de versnellingsbak gedemonteerd moeten worden, om tot de juiste diagnose te komen.