Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

levensduur twin air

Vraag gesteld door Willemijn op 1 mei 2017

Is er ervaring met de levensduur van de turbo twin air 105 pk motoren in de Fiat 500L? Ik twijfel of deze motor geschikt is om lang door te rijden. We hebben met onze huidige auto, een diesel, 20 jaar met veel plezier gereden en er staat ca. 430.000 km op de teller. We rijden voornamelijk langere afstanden, snelweg en in de vakantie ook bergweggetjes.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de te verwachten levensduur van een Fiat 500 l TwinAir.

Van elke benzine auto mag je een levenduur verwachten van tenminste 200.000 km zonder noemenswaardige grote gebreken. Deze tweecilinder laat geen voortekenen zien dat dit te hoog gegrepen is. We zien wel dat TwinAir rijders er nog weleens voor kiezen eerder dan gepland afscheid te nemen. Het typerende tweecilinder motorgeluid lijkt op den duur tóch voor sommige berijders tegen te staan.

Ik denk niet dat de TwinAir gebouwd is voor langdurig duurzaam gebruik zoals u heeft weten te bereiken met uw huidige diesel. Maar voor minder intensief gebruik zijn er zeker tevreden reacties. Maar voor dit motortype geldt heel nadrukkelijk dat een uitvoerige proefrit gewenst is. Veel proefritten worden niet omgezet tot koop gezien het karakeristieke tweecilinder geluid. Voor wat intensiever gebruik zoals in uw geval geeft een viercilinder meer rust en comfort, hoewel u met 430.000 km de lat wel erg hoog legt.