Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

krassend geluid bij koude start van Honda CR-V 2007

Vraag gesteld door Odin op 25 december 2016

Krassend geluid bij koude start en lichte benzine geur bij Honda CR-V.
Geluid herhaalt zich niet meer bij verdere starts met warme motor door de dag heen. S morgens bij koude motor weer hinderlijk geluid.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een krassend bijgeluid bij de koudstart van uw Honda CR-V.

Het omschreven geluid bij een koude motor lijkt op een bijgeluid vanuit de startmotor gedurende het starten. Door wat vervuiling kan de bendix van de startmotor wat blijven hangen en niet soepeltjes in de starterkrans geslingerd worden, met vaak een knarsend en snerpend bijgeluid. Wanneer het met name bij een draaiende motor hoorbaar is moet de mogelijke oorzaak gezocht worden in de buurt van de multi- of distributie riem en dan vooral bij een component die door een van deze riemen wordt aangedreven. Dat zou een span- of geleiderrol kunnen zijn maar ook een dynamo of aircopomp.

Misschien is het slim de auto aan de garage aan te bieden zodat men 's ochtends zelf bij de koudstart het bijgeluid kan waarnemen. Misschien is het onschuldig maar ter voorkoming van meer schade tóch verstandig de oorzaak te achterhalen.

De benzinelucht lijk me niet verontrustend en zie ik geen verband met het bijgeluid. Bij de koudstart is er nu eenmaal sprake van een rijk mengsel en zijn de uitlaatgassen zwaar en het meest vervuilend. Dat levert inderdaad benzine-achtige uitlaatgasdampen op tijdens de opwarmfase van de motor.