Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte diafragmaveer Volkswagen Tiguan

Vraag gesteld door Lilian Mulder op 2 november 2016

Wij hebben een Volkswagen Tiguan uit 2012, kilometerstand 49.700.
Van deze auto is de koppeling en de koppelingsset vervangen i.v.m. een kapotte diafragmaveer. Wij horen van diverse kanten (w.o. de garage) dat het eigenlijk niet mag gebeuren, dat de diafragmaveer bij een dergelijke kilometerstand kapot gaat.
Kunt u ons advies geven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een kapotte diafragmaveer van uw VW Tiguan.

Ik maak uit uw verhaal op dat de volledige koppeling is vervangen vanwege een defecte diafragmaveer van de drukgroep. Er is kennelijk géén sprake geweest van een versleten koppeling maar een mechanisch gebrek. Wat dat betreft lijkt mij dat er daarom sprake is van een ondeugdelijk product waar u een langere levensduur van had mogen verwachten.

Formeel zou u op basis van non conformiteit dit gebrek kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie voor een bindende uitspraak. U zou óók in onderhandeling kunnen gaan met de leverancier om tot een redelijke coulance regeling te komen. Van een complete koppeling mag u verwachten dat bij normaal gebruik en onderhoud deze minstens 100.000 km meegaat. Wanneer de totale kosten voor u gehalveerd worden en de ander helft voor de leverancier, zou dit naar omstandigheden een acceptabele oplossing kunnen zijn. Zoals gezegd is de Geschillencommissie óók een optie maar de gehele afhandeling neemt de nodige maanden in beslag.

Voor meer aanvullende info zie ook Klachten na Aankoop.