Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een motorsteun afbreken als gevolg van een aanrijding/klap tegen paal

Vraag gesteld door ottoq op 1 september 2015


Ik heb een volvo xc90 d4( bj 20213, 280.000) km,, vorig jaar zijn drie motorsteunen vervangen en 1 jaar daarvoor die andere.
Mijn auto is onlangs vervoerd op een trailer , er is nie tzachtzinnig mee omgegaan,
deur stond open bij afrijden van trailer dus deur, spatbord aan gort en deurstijl uit lood.

EEa is nu gemaakt vorige week auto opgehaald nu merk ik gerammel vooronder in.
Terug naar garage en men constateerde dat een van de vorig jaar vernieuwde steunen is afgebroken. Mijn vraag is of dat dat inderdaad kan voorkomen en verband heeft met elkaar dat als auto een flinke tik krijgt , daar door autosteun kan afbreken, Kosten nu begroot zo.n 500 euro.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Dat de motorophanging een zwakke schakel is bij deze generatie XC90 heeft u de afgelopen twee jaar zelf wel ondervonden. De motorbewegingen zijn kennelijk op een gegeven moment te veel voor motorsteunen en rubbers, dat ze het na verloop van tijd gaan begeven. In ieder geval kom ik dit verschijnsel vaker tegen en lijkt mij het ook aannemelijk dat dit met de aanrijding in verband gebracht kan worden. Wanneer de hele schade afwikkeling via de verzekering is afgehandeld, zou er nog en schade her-calculatie kunnen plaatsvinden. Een expert moet het dan wel aannemelijk vinden dat dit gebrek ten gevolge is van de aanrijding. U kunt in ieder geval wél aantonen dat deze steun vorig jaar al is vervangen is en daarom nog in een goede conditie had moeten zijn. Het schadeherstelbedrijf zou overigens via de expert zo'n her-calculatie kunnen regelen.