Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is V Power benzine beter dan de gewone benzine?

Vraag gesteld door Carlz op 26 maart 2018

Hallo, Ik heb een korte vraag. Is Shell V Power beter dan de gewone benzine? Is het beter voor de moter en het milieu? Of is dit een fabeltje? Ik rijd nu in een Volkswagen Up (4 jaar oud) en binnenkort in een Toyota Yaris hybride. Ik verneem graag uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Carl Zloch

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over V-power. Een zogenaamde premium-brandstof.

Dat is benzine of diesel met elk hun eigen toevoegingen. Die toevoegingen kunnen per merk verschillen. De producenten claimen een lager verbruik en lagere uitstoot.

Mogelijke verschillen in brandstofverbruik en prestaties zijn in de regel zo klein dat deze nauwelijks merkbaar zijn. Een verschil van bijvoorbeeld enkele procenten in verbruik door de brandstof zal in de praktijk nauwelijks opvallen omdat rijstijl en verkeers- en weersomstandigheden een veel grotere invloed hebben. Met bijvoorbeeld "het nieuwe rijden" is aangetoond dat verschillen in rijstijl verschillen in brandstofverbruik kunnen veroorzaken van 20%. Mensen die zo zuinig mogelijk willen rijden kunnen dus het beste geadviseerd worden de rijstijl van 'het nieuwe rijden' te adopteren, hiermee is een duidelijk waarneembare besparing te realiseren.

Bij auto's die last hebben van inwendige motorvervuiling zullen premium brandstoffen de grootste toegevoegde waarde hebben. Inwendige motorvervuiling ontstaat door ongunstige bedrijfsomstandigheden (veel korte stukjes, stadsverkeer, motor die nauwelijks op temperatuur komt). Zeker bij nieuwe auto's die onder gunstige bedrijfsomstandigheden worden gebruikt is er weinig reden tot zorg over inwendige motorvervuiling.

Van premium brandstoffen kunnen geen wonderen verwacht. Als er sprake is van inwendige motorvervuiling die door toevoegingen wordt gereinigd, dan zouden prestaties en wellicht ook het verbruik kunnen verbeteren. In alle overige situaties zal slechts het gebruik van de brandstof kunnen uitwijzen of functioneren, prestaties en verbruik van de motor voor de gebruiker dusdanig merkbaar verbeteren dat deze toegevoegde waarde de meerprijs waard is.