Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid op klinkerweg na monteren nieuwe veerpootlagers

Vraag gesteld door Jeroen jonker op 31 juli 2018

Wij hebben zelf onze vw polo 6n2 uit 2001 in onderhoud. Onze veerpootlager maakte geluid bij het sturen en moest dus vervangen worden. Na dit gedaan te hebben is het geluid weg bij het sturen. Maar nu is er een ander geluid terug gekomen, namelijk als ik op een klinkerweg rij dan hoor ik een geklapper. Het is enkel op een klinkerweg, niet bij een drempel en ook niet op asvalt. Draagarmrubber is nieuw en stabilisatorrubbers zijn ook nieuw. Ik zelf vermoed dat ik de boel niet goed in elkaar zet, maar het kan maar op 1 manier. Wat zie ik over het hooft ? Alles zit goed vast dus ook de moer die bovenop de veerpoot zit. Of zijn de schokbrekers na het los en vast monteren toch komen te overleiden. Hij veert trouwens wel goed.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat het betreffende bijgeluid mogelijk zou kunnen zijn.

Het lijkt een bijgelluid bij korte oneffenheden. Draagarmrubbers en stabilisatorrubbers zijn terecht als mogelijk oorzaak al meegenomen. Een montagefout van de veerpoot zou kunnen maar daar kan feitelijk niet veel fout mee gaan. Dan blijft wat mij betreft de demper nog over. Die kan bovenin best wat slijtage hebben en gaan rammelen op een klinkerweg. Op zich wel opmerkelijk na vervanging van het lager maar misschien is het nog het eerste setje dempers.

De veerpoot nogmaals demonteren en nader bekijken op juiste montage is wat mi betreft de eerste stap. En wellicht zijn twee nieuwe dempers per definitie geen overbodige ingreep na 17 jaar en is hopelijk daarmee het probleem opgelost.***

Reactie van Jeroen jonker:

Beste ANWB,

Na het monteren van nieuwe schokbrekers is het geluid dan toch weg. Mogelijk zijn de 17 jarige schokbrekers toch gesneuveld na het monteren van de nieuwe Veerpootlagers. Kmstand was trouwens pas 111000, dus vandaar dat ze in eerste instantie niet zijn meegenomen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen