Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De standaard banden bij een Polo Highline 2018 zijn 16 inch. Is dit de beste keuze? Of is 17 inch een betere keuze?

Vraag gesteld door auto amateur op 3 juli 2018

Ik ben bezig met de aankoop van een nieuw Polo Highline 2018.
De bandenmaat welke bij de Highline hoort is 16 inch.
Echter ik hoor verschillende adviezen van verkopers. Sommige adviseurs vinden 16 inch de beste keus en sommige vinden de meeruitvoering van 17 inch de beste keus. Ik ben benieuwd wat de experts adviseren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af welke velgmaat de beste keuze is.

De 17 inch maat zal voorzien zijn van een band die platter en breder is. Het voordeel is dus meer cosmetisch. Een grotere velg met plattere band heeft een sportieve uitstraling. De bredere band zorgt wel voor een fractie meer grip onder droge omstandigheden. Het stuurgedrag kan ook nét iets verfijnder zijn. Maar voornamelijk is het meer voor uiterlijk vertoon met de nadruk op sportieve uitstraling.

Met 16 inch staat deze Polo op banden die een fractie smaller zijn, een wat hogere wang hebben en vermoedelijk een wat minder sportieve rubbersamenstelling. Voor de uitstraling misschien minder aantrekkelijk maar wel met meer comfort, minder afrolweerstand dus een fractie zuiniger, meer grip onder natte of gladde omstandigheden en is bij vervanging een iets goedkoper bandje. De levensduur kan ook net iets langer zijn. De bredere 17 inch band kan ook iets meer afrolgeluiden afgeven.

In grote lijnen zou je dus kunnen zeggen het voordeel van 17 inch meer te maken heeft met sportieve uitstraling en niet in het praktische dagelijks gebruik. Dan zult u aan een 16 inch velg met band wat meer rijcomfort overhouden. Het is maar waar u zelf de nadruk op wilt leggen maar zijn dit de feiten waarmee u hopelijk de juiste keuze weet te maken.