Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

RAV4 2.2DCAT (bj.2006) heeft regelmatig forse grijswitte rook uit uitlaat

Vraag gesteld door TOC op 29 februari 2016

Dit begint zodra de motor op temperatuur gaat komen.
De garage stelt dat dit waarschijnlijk de regeneratie is die het uitlaatgassysteem zuivert door naverbranding.
De EGR klep is in juli 2015 geheel gedemonteerd en schoongemaakt. Het verschijnsel doet zich echter weer hevig voor, is een gênante vertoning op de weg.
Totaal rijd ik ca. 20.000 km/jr.
Wat is uw advies om die regeneratie te vermijden resp. een oplossing om het roken te voorkomen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een regelmatig forse wit/grijze rookontwikkeling van uw Toyota RAV4 2.2 D4D-CAT.

Deze motor heeft wel 'n beetje de reputatie van dit soort problemen. Het inwendig reinigen van de motor inclusief EGR klep wil inderdaad nog weleens voor een bepaalde periode helpen. In sommige gevallen wordt de EGR klep vervangen omdat deze niet meer goed sluit. De kans is toch groot dat het verschijnsel na verloop van tijd weer terug komt. U zou nog kunnen overwegen het probleem voor te leggen aan een diesel diagnose specialist die nog weleens tot een creatieve oplossing weet te komen. In ieder geval zou u altijd kunnen informeren of men de klacht herkend en of men een oplossing kan aanbieden.

Overigens komt EGR vervuiling vooral voor bij motoren die vaak in een laag toerengebied draaien waardoor er bij een dergelijk gebruik veel uitlaatgassen worden teruggevoerd. Misschien zou u óók ten behoeve van het renegeratieproces eens kunnen proberen wat vaker en langer een hoger toerengebied aan te spreken om wat minder EGR vervuiling te realiseren.