Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer nieuwe auto op kenteken zetten

Vraag gesteld door auto amateur op 22 november 2018

Mijn nieuwe auto komt waarschijnlijk in de week van 3 december of 10 december. Een autokenner zei tegen mij dat ik de nieuwe auto in januari op kenteken moet laten zetten i.v.m. een betere inruil in de toekomst.
Mijn vraag is kan ik mijn nieuwe auto in december op kenteken laten zetten? Of is het verstandig om dit in januari te laten doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is de nieuwe auto in het nieuwe jaar te naam te laten stellen.

Wanneer het kenteken dit jaar nog binnenkomt kan het in nieuwe jaar te naam stellen later bij inruil zeker een pre zijn. Het is echter niet zo dat de afschrijving puur op het betreffende bouwjaar is gebaseerd maar meer gerelateerd aan de leeftijd op basis van het aantal maanden. Van december naar januari is dat verschil dus relatief klein. De praktijk leert echter dat het bouwjaar erg ''tussen de oren'' zit en dat het verschil nog weleens groter is dan het gebruikelijke afschrijvingsverschil van soms maar 'n paar weken.

Een belangrijke nuance is ook het moment van inruil. Wanneer dat bijvoorbeeld over 8 jaar is moet u die verschillen écht verwaarlozen en zijn er meer zwaarwegende factoren die de waarde beïnvloeden. Over drie jaar inruilen zou dat verschil wel wat groter kunnen zijn.

Wanneer u dus voor het zelfde bedrag voor aflevering in het nieuwe jaar zou kunnen kiezen, is dat serieus het overwegen waard. Bespreek dit vroegtijdig met de dealer. Het zou echter kunnen dat juist aan het einde van het jaar de dealer het belang heeft vóór 1 januari af te leveren. Uiteindelijk wordt met het nieuwe jaar inzicht ook in autoland de balans opgemaakt en moet een dealer voor het behalen van een bonus nog weleens wat verkooporders binnenhalen. Soms levert die eindsprint voor de koper een financieel voordeel op die misschien bij een afleverdatum in het nieuwe jaar dan niet meer van toepassing is. Maar wanneer de aanschafprijs voor u gelijk blijft krijgt te naam stellen in januari zeker de voorkeur.