Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Swift loopt moeilijk stationair na losse accu

Vraag gesteld door Rob_G op 6 februari 2017

Tijdens het installeren van een nieuwe radio is de min-pool van de accu los geweest. Sinds het weer aansluiten van de pool loopt de motor van de Swift (1.3, 2009) moeilijk stationair, voornamelijk in te lage toeren (<500).
Er is vandaag zo'n 80 km mee gereden, maar hij loopt nog steeds moeilijk stationair, al lijkt het wel wat minder erg. Kan dit nog het inleer-proces van de ECU zijn, of is er wat meer aan de hand?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Na het loshalen en weer aansluiten van de minpool van de accu loopt de motor van uw Suzuki Swift slecht stationair. Dat kan inderdaad te maken hebben met de procedure die (niet) gevolgd is bij het loshalen van de minpool. De sleutel moet dan uit het contact zijn en het boordnet moet een paar minuten in ruist zijn, voordat de minpool kan worden losgehaald. Anders kan de gasklep positie sensor de 'weg kwijt' raken. Hij ziet de stand van de gasklep niet meer goed met als resultaat een te laag stationair toerental.

De dealer of een garage kan de sensor opnieuw inleren. Indien nodig moet ook het gasklephuis gereinigd worden, dat is gevoelig voor vervuiling en kan ook dit soort storingen geven.