Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stinkende diesel motor

Vraag gesteld door michiel2000 op 15 april 2015

LS,

Mijn Renault Megane 1.5DCI uit Okt 2007 met 190,000 km op de klok heeft de volgende vreemde eigenschap:
Als ik na een lang stuk gereden te hebben (plm 50km) langzamer ga rijden of in de bekende file terecht komt, gaat het lampje "Injectie controleren" branden en komt er een penetrante diesel geur via de luchtkanelen de auto in.
Het probleem is zo verholpen: Als ik de motor afzet en opnieuw start. Dan is er geen probleem meer en geen geur meer tot de volgende file.
Mijn Renault garage heeft me geadviseerd om de complete bedrading te vervangen, omdat het motor management een storing in de bekabeling aangeeft. Hiervoor zou ik plm €700 kwijt zijn.

Dat vind ik te gortig en ik vraag mij af of U mij advies kan geven wat deze vreemde storing zou kunnen veroorzaken en, nog belangrijker, hoe ik hem kan voorkomen in de toekomst.

Bvhd en mvrgr
MP Hendriksz

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er is dus duidelijk een storing aanwezig waarvan de melding en de nadrukkelijke diesellucht weer weg is wanneer het contact er even af is geweest. Zonder de daadwerkelijke oorzaak te laten verhelpen kunt u deze storing niet voorkomen. De grote vraag is wat de oorzaak is van dit probleem. Sluiting in een draadboom komt inderdaad nog weleens voor maar is zeker een kostbare ingreep. Wanneer u deze ingreep te prijzig vindt, zit er niets anders op om in een voorkomende situatie te handelen zoals u omschrijft. Dit soort storingen zijn vaak een zoekplaatje waarvan een gestelde diagnose achteraf niet altijd de juiste blijkt te zijn. Wanneer u tóch besluit dit gebrek te laten herstellen, is het raadzaam duidelijk af te spreken dat met deze ingreep het probleem definitief verholpen dient te zijn.
U zou bij twijfel ook nog kunnen overwegen een diesel diagnosespecialist in te schakelen zoals o.a http://www.buchli.nl/
Mijn advies is wel serieus te overwegen deze storing te laten herstellen omdat vervolgschade aan bijvoorbeeld een roetfilter niet uit te sluiten valt.