In hoeverre is de Vredestein Sportrac 5 zomerband nog veilig te gebruiken en waarom mag deze band nog gewoon verkocht worden?
Vraag gesteld door Marcelch op 11 april 2018
Ik heb vorige week set Vredestein Sportrac 5 laten monteren. Deze voldoen niet in de snelheidstest. Kan ik deze band nog veilig gebruiken? Tot welke snelheid ? Wie stel ik aansprakelijk, de leverancier(garage) die mij de band adviseerde op basis van vorige(goede) testen of de producent Vredestein ?
Antwoord van Menno
ANWB ExpertIn onze zomerbandentest 2018 heeft de - door u onlangs aangeschafte - Vredestein Sportrac 5 de snelheidsproef slechts beperkt doorstaan.
Wij hebben de bandenmaat 205/55 R 16 91 V getest. Tijdens de snelheidsproef is getest met een bandenspanning van 2,4 bar en een belading van 450 kg (per band). Vervolgens is de band tegen het eind van de snelheidsproef (die 75 minuten duurt) stukgegaan na enkele minuten op de snelheid van 240 km/h te zijn getest (de band moet deze snelheid in onze test 10 minuten doorstaan).
Na het uitvallen is een tweede exemplaar getest. Deze band doorstond wel de gehele (75 minuten) proef. Vervolgens is een derde exemplaar getest om een 2 van de 3 beslissing te krijgen. Had deze 3e band de test doorstaan dan was de uitslag geslaagd (doorstaan) geweest. Echter deze derde band doorstond de test niet. Vervolgens is een vierde exemplaar volgens de (minder zware) ECE R 30 norm getest. In die test is de bandenspanning hoger (3,0 bar), de test duur 50 minuten en de snelheden zijn iets lager. Deze test werd wel doorstaan zodat de uitslag in onze test "beperkt doorstaan" is.
Banden met een snelheidscode V zijn toegelaten voor snelheden tot 240 km/h. Hoewel de band ook pas bij 240 km/h is uitgevallen wil dat niet zeggen dat onze test overdreven zwaar is of dat toch niemand zo hard rijdt. Duurzaamheid op hoge snelheid is een samenspel tussen bandenspanning, belading en snelheid. Bij een lagere bandenspanning kunnen banden al bij veel lagere snelheden uitvallen. Vanwege in de praktijk voorkomende situaties (niet aangepaste bandenspanning bij hoge belading bijvoorbeeld op de zomerse vakantie rit) vragen wij met onze snelheidsproef maximale veiligheidsreserves van een band. Alleen banden die daaraan voldoen en voor onze test slagen, kunnen we ook echt aanraden.
Gezien de uitslag van de snelheidsproef raden wij deze band slechts beperkt aan. Beperkt in die zin dat er rekening gehouden dient te worden met de tekortkomingen van de band. Bij deze band is een juiste, (aan de belading en temperatuur) aangepaste bandenspanning extra van belang en daarbij zouden wij dan niet de grens qua belading en snelheid (die voor de door ons getest 91 V liggen op 615 kg (per band) en 240 km/h ligt) opzoeken.
Als u problemen met de door u gekochte banden ervaart of verwacht dan dient u de verkoper hierop aan te spreken.
Deel deze pagina