Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Restwaarde diesel versus benzine uitvoering grote SUV

Vraag gesteld door Alfetti op 15 november 2017

Wat is de verwachting van de ontwikkeling van de restwaarde in d3 toekomst van een diesel versus een benzine uitvoering van bijv. Range Rover Sport? Gezien de afnemende belangstelling voor diesel auto’s vraag ik me af wat financieel het het aantrekkelijkste is kijkend naar uitsluitend restwaarde. Benzine uitvoering is overigens ca. €10000 duurder in aanschaf.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

In dit segment was het tot op heden diesel altijd erg populair. Benzine werd veel minder verkocht. Nu zien we ook in dit segment de vraag naar benzine uitvoeringen toenemen. Maar die zijn schaars en dat heeft invloed op de prijs. Op dit moment zien we - in dit grote SUV segment - dus een daling van de prijzen van de dieseluitvoeringen terwijl benzine uitvoeringen juist waardevaster worden (minder snel in waarde dalen of af en toe zelfs iets stijgen).

Voor de toekomst verwachten wij dat deze tendens door gaat zetten. Export van diesels neemt af (door sterk gedaalde vraag in omringende landen) en hierdoor komen de prijzen verder onder druk te staan. De vraag naar (gebruikte) diesels blijft dalen door dreigende milieuzonering in binnen en buitenland. De hogere milieubelasting van (oudere) diesels houdt ook de dreiging van verder ontmoedigingsbeleid van de overheid in (stijgende mrb en dieselaccijns).

Een andere trend is de komst van phev's (plug in hybrids) in dit grote suv segment. Niet langer vanwege de lage bijtelling in Nederland maar ook als alternatief voor (en op termijn wellicht vervanging van) de relatief zuinige diesels. Met zo'n phev kun je (bij regelmatig opladen) de kinderen elektrisch naar school brengen en elektrisch de stad in. Geen vervuilende uitstoot en besparen op brandstofkosten.

Kijkend naar de restwaarde verwachten wij dat de phev's in dit segment, ook als de lage bijtelling wegvalt waardevast zullen blijven. Het blijft lastig een voorspelling te doen maar op basis van huidige ontwikkelingen en inzichten denken wij dat de phev's zich in dit segment als meest waardevast gaan bewijzen gevolgd door benzine.