Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven en remblokken vervangen

Vraag gesteld door Patrick 5 op 6 december 2017

Beste,
k heb een Toyota Auris hybride 1798cc van 2011. Elk jaar zijn beurten gehad. Afgelopen jaar de accu vervangen (211 euro). Nu werd er geconstateerd dat de remschijven en remblokken voor vervangen diende te worden (roestvorming). Nooit een opmerking gehad over de staat van deze remschijven en remblokken. Normaliter gaan deze meer dan 100000 km mee. De oorzaak zou zijn. Het buiten staan. Het beperkt aantal km. en het remgedrag. Een rustige rijder zou veelal remmen op de generator en zodoende de remschijven en remblokken te weinig gebruiken. Het advies was dan ook om meer te gaan rijden en de rem meerdere keren vol in te trappen. Totaal aantal km. is 30500. Ik vraag mij dan ook af wat hier werkelijk aan de hand is en wat kan ik er zelf aan bijdragen om dit te voorkomen. Overigens de kosten voor deze vervanging was 290 euro.
Graag een reactie s.v.p.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De remschijven en blokken van uw Toyota Auris Hybrid uit 2011 moeten vervangen worden in verband met roest. De auto heeft slechts 30.500 km gereden.

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van roestvorming op de remschijven van uw Toyota Auris Hybrid.

Roest op de remschijven kan ontstaan doordat er te weinig of niet hard genoeg geremd wordt. Uw dealer heeft dus gelijk. De oplossing kan zijn om minder op de motor te remmen en meer met de mechanische remmen. Hiervoor moet u dus regelmatig wat harder remmen, bijvoorbeeld als u de snelweg verlaat.

De reparatiekosten voor het vervangen van de remschijven zijn gebruikelijk.