Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kia Sportage: bandenmaat en caravan trekker?

Vraag gesteld door lorentz1 op 26 april 2015

2 vragen:
- wat heeft een bandenmaat van 235/55 R18 voor voor- of nadelen t.o.v. 225/ 60 R17?
- is het moeilijk om met de uitvoering met een 2 liter motor met automaat een caravan te trekken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Misschien kunt u aangeven welk type Sportage het betreft en het beladen caravangewicht. Wat de banden betreft wil ik graag weten welke van de twee genoemde maten de oorspronkelijke maat is.***

Reactie van lorentz1:

Het gaat om de Sportage X-clusive. De meest luxe uitvoering van de Sportage, waarop de 18 inch standaard is. Uitvoeringen zoals de Executive en Economy hebben resp. 17 inch en 16 inch als standaard.

Waar het om het trekken van caravans gaat is het een vraag vooraf. Juist van het antwoord hangt af of het zinvol is om naar een passende caravan te gaan zoeken. In tests staat hier en daar, dat caravan trekken met dit type ingewikkeld kan zijn vanwege het koppel.***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik ga er in dit geval van uit dat het de 2.0 GDI betreft met 122 kW en 205 Nm bij 4000 toeren. Als aanbeveling voor het trekken van een caravan zou een beladen caravangewicht van maximaal 1300 kg wel zo'n beetje het maximum zijn. Er van uitgaande dat u er daadwerkelijk Europa mee in wilt, dus ook voor bergachtige omgevingen. De auto scoort dan ''redelijk'' waarmee u in de meeste gevallen wel daarmee uit de voeten kunt. Een feit is wel dat we bij het beladen liever zien dat de auto wat zwaarder wordt en de caravan wat lichter voor een betere stabiliteit van de combinatie.
De alternatieve bandenmaat laat een te verwaarlozen verschil zien in de afrolomtrek t.o.v. de 18'' maat. Je zou in zekeren zin kunnen zeggen dat de 17'' maat smaller is met een fractie meer grip onder natte en gladde omstandigheden. Verder is de zijkant van de band wat hoger met iets meer comfort als gevolg. Een bredere band heeft daarentegen weer meer grip onder droge omstandigheden. Dit zijn echter nagenoeg te verwaarlozen verschillen.