Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In onze hyundai i30 cw moeten er op de snelweg veel stuurcorrecties uitvoeren. Is dat normaal?

Vraag gesteld door clavecimbel op 27 december 2017

Na een langere rit erg vermoeiend. Bij de vorige auto (Peugeot 307 SW) hadden we daar geen enkele moeite mee. Heeft het te maken met het besturingsteem?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het stuurgedrag van uw Hyudai i30 CW.

Er kan zeker sprake zijn van een ander stuurkarakter dan wat u gewend was bij uw Peugeot. Misschien kunt u nog aanvullend melden welk motortype en bouwjaar i30 het is. Soms heeft een auto de eigenschap rond de middenstand wat ''vaag'' te sturen en kan als vermoeiend worden ervaren gedurende een lange rit op de snelweg. Maar met vermelding van het bouwjaar kan ik wellicht daar beter de vinger op leggen zoals misschien ook middels een vermelding in een rijtest. In zo'n geval zou het een producteigenschap kunnen zijn waar feitelijk niets aan te doen valt.***

Reactie van clavecimbel:

De auto is van 11 december 2012 type 2013 Hyunsai i30 cw motion***

Reactie van Jos van der Drift:

Ik weet niet of uw auto voorzien is van een Flex-besturing. Het stuurkarakter is dan in te stellen en kies je in de regel voor de ''sport'' stand voor snelwegkilometers. De besturing is dan wat straffer en direkter en wellicht daardoor minder ''vaag''. Zie uw instructieboekje waar dit ook omschreven wordt.