Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heeft het zin om een automatische versnellingsbak door te laten spoelen met de powerflush methode van Kroon-Oil?

Vraag gesteld door XC90Jaap op 24 september 2015

Ik heb een Volvo XC90 D5 uit 2005 met geartronic automaische versnellingsbak. De auto heeft tot nu toe probleemloos 370000km gereden zonder ook maar iets aan de versnellingsbak te hebben laten doen. Op de terugweg van vakantie uit zuid-Frankrijk (met Caravan)ging de automaat wat schokkerig optrekken. Op dit moment rijdt de auto eigenlijk als vanouds, dus in het vlakke Nederland zonder zware belasting.

Als ik op internet speur zou een doorspoeling goed zijn en wordt zelfs om de 120k geadviseerd. Ik krijg tegenstrijdig advies volgens de een werkt het preventief op onderhoudskosten te bespraken en volgens de ander is het een broodje aap verhaal. Een gewassen auto rijd ook lekkerder. Wat is jullie advies?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het flushen van de automatische transmissie zinvol is.

Het flushen of spoelen van de automaat heeft geen zin wanneer er duidelijk sprake is van slijtage gerelateerde klachten. U moet de behandeling meer plaatsen onder de noemer van (preventief) onderhoud. Het kan wel klachten verhelpen ten gevolge van inwendige vervuiling maar slijtage klachten krijg je hiermee niet duurzaam weg.

Op wat schokkerige momenten na in combinatie met de caravan, heeft u óók in dit stadium geen klachten. Met een respectabele 370.000 km op de teller is wat mij betreft echter een frisse plas bakolie zeker de investering waard. Het vooraf flushen is bij zo'n kilometerstand dan ook onvermijdelijk. Er is onherroepelijk sprake van inwendige vervuiling die je met verversen alléén er niet uitkrijgt.

Wat mij betreft mag uw trouwe automaat gerust na zoveel kilometers een flush en ververs beurt ondergaan. Met name óók wanneer u met de XC90 nog de nodige gebruiksjaren mee verder wilt.