Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden slijtage Suzuki Scross. Lv 4,8 mm Rv 4,7 mm La 4,2 mm Ra 3,2 mm. Met deze banden is nog geen 20000 km gereden.

Vraag gesteld door Nicodu op 5 november 2016

Volgens de dealer komt dat omdat de Scross een enigszins meesturende achteras heeft! Ik houd de bandenspanning altijd op de juiste spanning daar ligt het dus niet aan.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het hier normale bandenslijtage betreft.

De Suzuki S cross is een voorwiel aangedreven auto wat betekent dat de voorbanden sneller slijten dan de achterbanden.

Ik ga er dan ook vanuit dat de banden van voor naar achter gewisseld zijn.

Rijstijl heeft een grote invloed op bandenslijtage.

De banden zullen bekeken moeten worden of er een gelijkmatig slijtagebeeld is en de auto zal rondom uitgelijnd moeten worden om te controleren of de wielstanden goed zijn.***

Reactie van Nicodu:

Goedemorgen, Hr, Ruijgrok,

Dank voor uw snelle reactie.

Ik weet 100% zeker dat de wielen nooit eerder zijn gewisseld van positie. De winterwielen wisselen doe ik zelf en elk wiel heeft een eigen kaartje waar de positie opstaat. Verder hebben mijn vrouw en ik allebei een rustige rijstijl. Maar weet u of deze auto een meesturende achteras heeft zoals me werd vermeld bij de dealer.

Met vriendelijke groet,
Nicod,***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Voor zover ik kan nagaan heeft uw auto geen meesturende achteras.

Het slijtagebeeld van de banden moet beoordeeld worden en de wielstanden zullen gecontroleerd moeten worden. Na controle weten we of er een oorzaak is voor de bandenslijtage en of er iets aan gedaan kan worden.

Aan de hand van het slijtagebeeld van de banden kunnen de wielstanden mogelijk aangepast worden.***

Reactie van Nicodu:

Dag Hr, Ruijgrok,

Ik heb de vraag inmiddels bij Suzuki Nederland neergelegd. Als het goed is komt er binnenkort een reactie. Nogmaals dank voor uw reacties.

Met vriendelijke groet,

Nicidu***

Reactie van bloem2plant:

Hr. Nicodu. Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord van Suzuki Nederland over de slijtage van de achterbanden. ik heb de zelfde auto als u, Suzuki S cross bouwjaar 2014. Bij 20.000km waren mijn banden LV 5.0 mm, RV 5.0 mm, LA 4.2 mm, RA 3,2 mm. Bij mijn 31,446 km beurt in maart 2017 waren mijn banden LV 4,4 mm, RV 4,5 mm, LA 3,4 mm, RA 2,0 mm. Ik heb dus twee nieuwe achterbanden moeten kopen. Ik ben bij een stand van 10.000 km al gaan zeuren over de slijtage van de achterbanden. Antwoord dealer, Dit hoort bij deze auto, ik vroeg kan je de camber en toespoor niet aanpassen zodat ik minder slijtage heb. Dat kan maar dan is de weglegging zeer slecht. Ik heb afgelopen vrijdag Suzuki Nederland gebeld of bij hun de klachten van de slijtage van de banden bekend waren. NEE Ik moest er maar met mijn dealer uit zien te komen.***

Reactie van RuudV1956:

Ik heb een s cross van maart 2017. Net de eerste beurt gehad, 15000 km en ook bij mij zijn de achterbanden verder versleten dan de voorbanden. Voor 5,1 en 5,0, achter links 4,1 en achter rechts 3,8. Bij navraag dealer kreeg ik de uitleg dat de achterwielen in negatieve stand staan. Dit om een beter stuurgedrag te krijgen. En ik moet zeggen: hij ligt als een blok! Het is te vergelijken met de Simca's uit de jaren 60, ook zij hadden onbeladen een negatieve wieluitslag. Daarentegen lijkt het dat de voorbanden wat minder slijten dan normaal. De dealer had hier via de importeur een cursus voor gevolgd. Zij hadden een s cross voorzien van een "normale" ophanging en wat bleek: veel slechtere wegligging. Tot zover deze uitleg.***

Reactie van RuudV1956:

Ik had al iets gemeld over de abnormale slijtage van de achterbanden, met name rechtsachter. Nu heeft dealer Kees Balvert de uitlijning laten checken en wat blijkt: is meer dan volgens de fabrieksafstelling zou mogen. Ik krijg dus volgende maand een nieuwe achteras. Onder garantie. Top. Nu is de rechter achterband nog maar 3,2 millimeter na 16900 kilometer. Dus ik ga de dealer ook vragen of ik als coulance 2 nieuwe achterbanden kan krijgen. Mijn collega heeft een Vitara uit 2016 met 27000 kilometer en ook bij hem abnormale slijtage van de achterbanden. Ook hij krijgt een nieuwe achteras en 2 nieuwe banden. Dit bij Suzuki dealer Oranje Nassau in Delft. Voor alle S-Cross en Vitara eigenaren dus de tip: laat bij je dealer de uitlijning checken! Succes!