Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurhuis Opel Corsa type D defect

Vraag gesteld door Autokampioenen op 6 april 2016

Mijn auto is een Opel Corsa 1.2 van 2008. De auto heeft nog maar 46000 km gereden maar toch is volgens mijn garage het stuurhuis al versleten. De auto maakt krakende geluiden in de bochten. Graag verneem ik of dit vaker voorkomt en of dit wel normaal is dat het stuurhuis zo snel kapotgaat? De reparatiekosten zijn aanzienlijk +/- 1000 euro.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een krakend stuurhuis bij een Opel Corsa D vaker voorkomt.

Problemen met de bekrachtiging is wel een bekend verschijnsel bij de Corsa maar overigens óók bij andere merken. Over het stuurhuis zelf ken ik eigenlijk geen klachten. Ik ga er vanuit dat het bijgeluid niet bij een aandrijfas of fuseekogel vandaan komt en dat het geluid zorgvuldig onderzocht is met het stuurhuis als oorzaak.

Versleten zou het natuurlijk niet kunnen zijn bij een dergelijke kilometrage. In ieder geval zou dit bij normaal gebruik dan buitensporig snel zijn. Van een stuurhuis zou u een kilometrage van minimaal 150.000 km mogen verwachten en dan nóg komt een defect stuurhuis relatief sporadisch voor. Misschien zou u de dealer nog kunnen verzoeken op de reparatiekosten coulance toe te passen maar gezien de leeftijd van de auto acht ik die kans niet erg groot.

Het genoemde bedrag lijkt me wel aannemelijk. Het de- en monteren van het stuurhuis is een redelijk arbeidsintensieve klus.