Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Preventief onderhoud BMW E60 525Xi automaat

Vraag gesteld door GAE op 9 augustus 2018

Mijn BMW is nu 13 jaar oud. 200.000 km maar rijdt nog als een zonnetje en dat wil ik zo houden. Natuurlijk krijgt hij de beurten wanneer het systeem daarom vraagt. Ik krijg geen antwoord van BMW en of andere garages wat ik moet doen om de problemen voor te zijn. Maart van dit jaar begaf de electrisch aangedreven waterpomp het. Toen de ANWB Hulpdienst ter plaatse kwam zei hij dat dit een bekend probleem is van dit type BMW. En zijn advies was om deze na 150.000 km vervangen. Had ik dat geweten dan zou ik inderdaad deze preventieve reparatie eerder laten uitvoeren. Op mijn advies ook de thermostaat laten vervangen want die zit bij elkaar en de arbeidsuren lopen het meest op.

Mijn vraag is : wat kan/moet ik doen en welke onderdelen gaan typisch stuk bij een BMW 525 en zeker na zovele km. Ik las in deze rubriek ook iets over de distributieketting - staat daar een maximale aantal km op zoals bij een Audi 5?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met uw BMW rekening moet houden met preventief onderhoud.

Ik wil nog aanvullend wat aandachtspunten meegeven van de Wegenwacht. 

De Wegenwacht kent wel enkele lastige euveltjes. Zo leidt waterlekkage in de bagageruimte tot heel uiteenlopende storingen, waaronder zelfs niet meer starten of het stuurslot niet vrijgeven. Dat komt omdat onder de bagageruimte niet alleen de accu staat, maar ook een zekeringskast zit. De Wegenwacht kent hierop in de regel wel een trucje, als het nog niet werkt wanneer het water weg is. De melding ‘cooler down’ op het dashboard betekent dat de elektrische fan achter de radiateur niet draait. Dat is zó opgelost. De brandstofvoorraadmeter geeft soms nog een kwart aan, terwijl de tank acht leeg is. Een lastige is de blokkering van een automatische transmissie in de P-stand. Dat is op te lossen, maar daarna is die P niet te gebruiken, tot dit in de garage definitief is opgelost. Vergeleken met veel moderne auto’s is dit echter allemaal bijna te verwaarlozen.

Preventief kom ik eigenlijk niks tegen. Behalve misschien de automatische transmissie. Verversen zal niet in het onderhoudsschema zijn opgenomen maar preventief lijkt me dat bij deze tellerstand en leeftijd tóch een nuttige ingreep. Dat kan natuurlijk ook prima bij een automaten specialist tenzij een verversbeurt al 'n keer heeft plaatsgevonden.

De distributieketting vraagt geen preventief onderhoud of aanbevolen vervangingstermijn. In tegenstelling tot andere motoruitvoeringen van BMW lijkt dat wat duurzaamheid wel in orde te zijn en zie ik geen reden preventief onderdelen te vervangen die de nominatie hebben mogelijk wel eens kapot te gaan.