Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliepomp stuk peugeot 2008 dec. 2015 56000 km

Vraag gesteld door Hans Rutte op 15 mei 2018

Mijn auto is 4 maanden uit de garantie en de oliepomp lijkt stuk. Dit is toch niet normaal. Het is toch raar dat dit nu al gebeurt en dat ik hier een deel van de kosten voor mijn rekening zou moeten nemen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een Peugeot 2008 uit het jaar 2015 met 56.000 km op de teller. Onlangs is de oliepomp net buiten de garantieperiode stuk gegaan. U vraagt zich af of u een deel van die kosten voor uw rekening moet nemen.

Wettelijke garantie
Wanneer een auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst, dan is er sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW). Het is duidelijk dat de auto ondeugdelijk is gelet op de leeftijd en aantal gereden kilometers. Een oliepomp hoort in feite een autoleven lang mee te kunnen gaan. Factoren waarop de redelijke verwachting gebaseerd zijn, betreffen onder meer; de koopprijs, bouwjaar, kilometrage en de informatie van de verkoper.

Herstel door verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u terug te gaan naar uw leverancier (de verkoper). U dient deze in de gelegenheid te stellen het gebrek - binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor u - te herstellen. De kosten voor herstel zijn voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW). U hoeft dus geen genoegen te nemen met het deels betalen van de reparatiekosten.

Ontbinding koopovereenkomst
Wanneer de verkoper hieraan niet voldoet, of wanneer het gebrek telkens terugkeert, raad ik u aan de verkoper te sommeren het gebrek definitief te herstellen, bij gebreke waarvan u de reparatie elders laat uitvoeren op kosten van de verkoper, dan wel dat u over zal gaan tot ontbinding van de koopovereenkomst.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van Hans Rutte:

Het probleem is inmiddels verholpen. Er is een nieuw motorblok geplaatst op kosten van Peugeot. Ik moest nog wel wat afrekenen. De kosten van de vloeistoffen en de analyse. Totaal 216 euro. Ik vond dat een beetje flauw. Een motorblok draait toch niet droog!! Heb het maar betaald om er van af te zeuren. Mijn mening over de klantvriendelijkheid van Nefkens is dan ook tot een nulpunt gedaald.