Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe hoog mag werkplaatstarief zijn?

Vraag gesteld door Jomanneke op 13 juli 2018

BMW rekent maar liefst 8.90 EUR per 5 min i.e. 106,80 EUR per uur excl. Is dat niet een beetje erg veel?

Kan ik er iets mee?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het uurtarief bij de merkdealer.

De uurtarieven van dealerbedrijven liggen heel gemiddeld rond de 75-100 euro excl. BTW. Bij universele autobedrijven ligt dat al gauw enkele tientjes lager, bij merken die zichzelf scharen onder de premium-merken ligt het tarief soms nog wat hoger, zoals in dit geval bij BMW. € 106,80 per uur is zeker niet goedkoop!

Een belangrijk verschil tussen dealerbedrijven en universele garages is dat dealers veel overheadkosten hebben die gevoed moeten worden uit de werkplaatsopbrengsten. Verder betaal je een hoger tarief voor het feit dat de dealer de kennis en ervaring heeft met het betreffende merk. De dealer moet daar feitelijk ook in investeren op het gebied van merk en type gerelateerde kennis en gereedschappen. Bij bepaalde merken betaal je ook voor een zekere exclusiviteit.

Dat wil overigens niet zeggen dat een universeel bedrijf minder werk aflevert. Het reguliere onderhoud kan prima bij een bij voorkeur Bovag (i.v.m. garantie) aangesloten bedrijf uitgevoerd worden. In andere gevallen kan een bezoek aan de dealer juist verstandiger of zelfs goedkoper zijn. Met name wanneer er iets specifieks aan de hand is waar een dealer mogelijk wat efficiënter op kan inspelen.