Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen tpms op Mitsubishi ASX van 2015

Vraag gesteld door AdriaanL op 8 februari 2016

Ik heb vorig jaar een nieuwe Mitsubishi ASX benzine aangeschaft echter kom ik er nu achter dat vanaf november 2014 nieuwe auto's voorzien moeten zijn van een bandenspanning controlesysteem echter mijn auto heeft dit niet.

Eerste toelating op kenteken is ook van januari 2015 navraag bij de RDW leverde alleen maar op dat zo'n systeem geen APK afkeur oplevert (op dit moment ook nog niet aan de orde) samengevat als het er op zit hoeft het niet te werken .
Ik heb nu ook de vraag weggelegd bij de Importeur omdat ik in de toekomst (bij verkoop of Apk) wil kunnen bewijzen dat het er niet op hoeft te zitten of dat het er alsnog op gemonteerd dient te worden.
Wie kan mijn een antwoord geven waar ik iets mee kan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat uw Mitsubishi ASX van januari 2015 niet is voorzien van TPMS (bandenspanningscontrolesysteem)

De goedkeuring van uw ASX is gebaseerd op een bestaande Europese typegoedkeuring die is afgegeven ergens in 2012. Formeel is er sprake van een verplichting voor TPMS voor nieuwe auto's vanaf november 2014. Uw auto zou daar dan ook voor in aanmerking moeten komen.

Een uitzondering is echter dat wanneer een voertuig tot de restantvoorraadlijst behoorde, deze ná 1 november 2014 nog tot en met 12 maanden daarna mocht worden geregistreerd en verkocht zónder TPMS (dus uiterlijk tot 1 november 2015).

Met de toekomstige APK heeft u geen probleem. Wat betreft de restwaarde van uw auto zal het niet aanwezig zijn van TPMS geen noemenswaardig effect hebben op de afschrijving.