Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto hobbelt

Vraag gesteld door Agoz op 29 oktober 2018

Mijn Opel Agila 2005 hobbelt alsof je met te harde banden over slecht asfalt rijdt. De velgen van mijn vorige auto (total loss door boom erop)waren overgezet. De nieuwe auto hobbelde enorm. Garage heeft toen de winterbanden met eigen velgen erop gezet, nu aanzienlijk minder gehobbel maar garage kon het blijvend resterende hobbelen niet vinden. Waar moet ik/ze aan denken wat mogelijk de oorzaak kan zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is van uw hobbelende Opel Agila.

Er is kennelijk wel een verschil tussen uw setje zomerwielen en winterwielen. Wanneer het auto gerelateerd is zou het hobbelige effect nagenoeg hetzelfde moeten zijn van deze twee sets.

Misschien dat óók de winterwielen nog eens goed bekeken kunnen worden op het gebied van hoogteslag. Wanneer dat niks concreets oplevert zou het hobbelen te maken kunnen hebben met een naaf of homokineet/aandrijfas met een afwijking. Maar dat is wel een zoekplaatje. En dergelijke afwijking is visueel niet waar te nemen en moet je ''gokken'' welk onderdeel hiervoor verantwoordelijk is. Dat is wel een risicovolle en prijzige gok wanneer het verschijnsel blijft. Maar uw omschrijving lijkt meer te wijzen richting de wielen. Met name een hoogteslag is kenmerkend voor een hobbelig rijgedrag.