Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu amps auto met airco

Vraag gesteld door Papous op 23 januari 2018

Goedemorgen;
Ben bang dat mijn accu is overleden. Betreft een Wilco Royal 12V 44Ah (20uur). Hoewel ik niet meer weet wanneer deze is geplaatst heb ik het idee dat het nog niet zo gek lang is geleden. Maar goed, time flies dus kan er best naast zitten. Wat wel is opgevallen, eigenlijk vanaf dag 1, is dat het bijzonder goed was te merken wanneer de airco werd ingeschakeld. Bij mij rijst nu het vermoeden dat deze 44ah accu mogelijk te 'licht' is. Klopt dit vermoeden?

Met vriendelijke groet

A. Bermon

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag de werking van de airco in combinatie met de capaciteit van de accu.

De aircopomp wordt wordt middels een riem aangedreven. Op het moment dat deze wordt ingeschakeld wordt de motor een fractie zwaarder belast. Je merkt dat vaak door een tijdelijke geringe terugval in het stationaire toerental. Al rijdend ervaar je vaak een klein ''hikje'' wanneer de aircopomp wordt ingeschakeld. Bij auto's met een niet al te groot motorvermogen kan je zelfs een gering verschil waarnemen in de motorische prestaties.

De accu capaciteit staat daar dus los van. Het kan wel zijn dat de levensduur op basis van uw gebruik van invloed is wanneer er een lagere accucapaciteit is gemonteerd dan voorgeschreven. Met vermelding van merk, type en bouwjaar auto is het een kleine moeite dit voor u uit te zoeken.***

Reactie van Papous:

Dank voor de prompte reactie heer van der Drift.
Het betreft een Opel Astra 1.6 enjoy. Bouwjaar nov 2003***

Reactie van Jos van der Drift:

Voor de betreffende auto is een 44 Ah accu gebruikelijk. Dat kan ook 52 Ah zijn en kom ik zelfs 41 Ah tegen. Maar de accu voldoet aan de specificaties en zou geen reden kunnen zijn voor een krappe levensduur.