Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopadvies auto

Vraag gesteld door KoenM op 30 mei 2018

Is het verstandig om een tweedehands auto te kopen van 10 jaar oud met 35000 km op de teller. Het betreft een Citroën Xsara Picasso. Kan er vocht/en of condens in de motor komen bij weinig km en korte stukken gereden? Zijn er nog andere zaken waar ik moet op letten bij een auto van 10 jaar die volgens het boekje goed onderhouden is. Ik hoor het graag. Gr. Koen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over een mogelijk aan te schaffen Citroën Xsara Picasso.

Met een gemiddelde jaarkilometrage van 3.500 kilometer per jaar, over een gebruiksperiode van 10 jaar, zie ik dat niet per definitie als een voordeel. Een auto is feitelijk ontworpen op basis van regelmatig gebruik en dat is bij deze auto niet echt het geval geweest. Korte stukjes zorgt voor meer inwendige motorische vervuiling omdat de motor zelden de beoogde bedrijfstemperatuur bereikt. De motorolie zal daardoor ook eerder verouderen met ook minder smerende eigenschappen als gevolg. Een belangrijke factor is wel het volgen van het voorgeschreven onderhoud gericht op dit gebruik. Dat is kennelijk ook trouw uitgevoerd.

Incidenteel gebruik kan ook nadelig zijn voor bepaalde bewegende delen zoals met name remmen. Remdelen zijn dan eerder ontvankelijk voor roetsvorming of kunnen zelfs op langer termijn vast gaan zitten. Ik wil dus benadrukken dat een zo laag mogelijk kilometerstand dus technisch niet per definitie een voordeel is. Maar het ''volgens het boekje'' onderhoudsverleden is dus zeker een pre. Wanneer de auto bij aanschaf in goede conditie is zie ik dan ook geen bezwaar. Zeker wanneer de auto een tweede jeugd tegemoet gaat met intensiever gebruik. Uiteindelijk is de auto in het algemeen daar ook op ontwikkeld.Misschien is er ook sprake van Bovag garantie als extra stok achter de deur.