Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingspook beweegt bij remmen en gasgeven

Vraag gesteld door Ideaed op 6 oktober 2017

In onze Idea 1.4 16v emotion van 2004 (71.000km) beweegt de laatste tijd de versnellingspook bij gasgeven en remmen. Eerst de 5, maar nu ook de 1e versn. Garage heeft moterophanging etc. gecontroleerd, kan niets vinden. Wat nu?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een bewegelijke pook bij gasgeven en remmen.

Uiteraard gaan mijn eerste gedachte uit naar de motor- en versnellingsbakophanging. Maar ik ga er vanuit dat dit voldoende aandacht heeft gekregen van de garage.

Deze klacht kom ik in de praktijk eigenlijk niet tegen maar stuit wel op een z.g.n.shortshifter die de schakelbewegingen wat korter maakt. Je zou in zekere zin kunnen zeggen dat dit apparaatje een bepaalde speling opheft. Misschien is dit de oplossing van n.b. een Nederlands bedrijf die dit fabriceert. Misschien kunt u uw garage hier op attenderen.***

Reactie van Gonzales:

Bij gasgeven en gas loslaten neem ik aan, is dat juist? Want echt remmen zou geen merkbare invloed moeten hebben op het bewegen van de hele aandrijfunit, dus ook niet van de versnellingspook. Zoals gemeld is het probleem van 'de laatste tijd', wat ook nog eens erger wordt. Vandaar dat de suggestie m.b.t. een "shortshifter" of in goed Nederlands een "schakelwegverkorter" mijns inziens niet de oorzaak kan zijn. Eigenwijs als ik ben ;-), adviseer ik dringend (alle) motorsteunen bij een andere garage opnieuw te laten beoordelen, met een duidelijke toelichting op uw klacht. 10 tegen 1 dat er minstens één motorsteun defect is. Ik hoor het graag. Succes!