Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

onderhoudschema

Vraag gesteld door roelhaak op 23 april 2018

Geachte heer,mevrouw.

In oktober 2017 heb ik, via de vakgarage H&H in Leek, een KIA venga, XP-711-S gekocht. Ingevoerd vanuit Duitsland. Km stand 111500. Onderhoudsboekje aanwezig. Bij aankoop een exclusieve auotrust garantie afgesloten. Volledige onderhoudsboekje aanwezig. Laatste onderhoud febr 2016 bij km 93073 km. Afleveringsbeurt H&H garage 0ct 2017. In verband met extreme motorolie verbruik de gehele motor (78000 gereden) en katalysator vervangen door vakgarage H&H. Apk in febr 2019. Huidige km stand 115000.

vraag 1: Wanneer/bij welke km moet ik nu mijn auto een kleine of grote beurt geven, inclusief airco.
vraag 2. Bij welke garage moet ik de onderhoud laten uitvoeren. Bij een vakgarage waarvoor ik een exclusieve autotrust garantie heb, of bij de KIA garage.

Met vriendelijke groet
roel haak

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het onderhoud aan uw Kia Venga.

Volgens het voorgeschreven schema moet uw Kia ieder jaar óf iedere 20.000 km een onderhoudsbeurt hebben. Uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Ik begrijp dat in oktober 2017 de auto een afleveringsbeurt heeft ondergaan met wellicht alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden. Ik zou dat als peildatum hanteren en is uw auto feitelijk rond oktober dit jaar weer aan de beurt. Tenzij u eerder aan die 20.000 km komt.

Wanneer u tevreden bent over de vakgarage zie ik geen reden voor onderhoud elders te gaan. Uiteindelijk heeft u de auto daar gekocht, zijn daar garantie werkzaamheden verricht en is daar de Autotrust grantie ook afgesloten. De lijntjes met dit bedrijf zijn dus nadrukkelijker korter dan wanneer u als nieuwe klant u meldt bij een dealer. De voorkeur gaat dus uit naar het bedrijf waarmee u ook de transactie heeft gesloten.***

Reactie van roelhaak:

Bedankt voor uw reactie.

Met het antwoord op vraag 2 kan ik goed uit de voeten. M.b.t vraag 1 heb ik enige twijfel of er wel een uitgebreide afleveringsbeurt heeft plaats gevonden omdat er dusdanige problemen waren m.b.t de motor dat ik mij achteraf afvraag waarom heeft de garage dit niet geconstateerd bij de aflevering.

Ik ga het advies van jullie opvolgen en ga voor de zomer de auto, veiligheidshalve, een grote onderhoudsbeurt laten geven.

Met vriendelijke groet,
roel haak