Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto slaat moeilijker aan bij warme motor.

Vraag gesteld door DonDad op 18 oktober 2018

Mijn Espace 3.5 v6 benzine 155.000 km start met een koude motor prima. Echter wanneer de auto warm is en wordt gestart slaat de motor moeizaam aan. Dit kan zijn na een kwartier stilstaan maar ook nog na 1 1/2 uur of zo. Wanneer de auto aanslaat komt er een beetje zwarte rook uit de uitlaat en ruik je ook meer dan normaal.
Het smoorklephuis is al schoongemaakt, ook al injectorreiniger in de brandstof gebruikt maar dit maakt geen verschil.
Wat kan dit zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een Renault Espace die moeite heeft met aanslaan bij een warme motor.

De zwarte rook duidt op een motor die ''verzopen'' lijkt. Alsof bij een nog warme motor er sprake is van een te rijk mengsel en daarom uitendelijk met een vieze pluim tot leven komt.

Misschien dat de temperatuursensor het probleem is. Met name de sensor die de motortemperatuur doorgeeft aan de management computer die vervolgens de motor soepeltjes aan de praat moet krijgen. Misschien moet er in die richting gezocht worden.***

Reactie van DonDad:

Dank voor de toelichting. De garage dacht ook aan de temperatuursensor maar omdat er bij het uitlezen geen melding stond was het idee het smoorklephuis te reinigen. Dit heeft niets opgeleverd, wel dat de auto nu onregelmatiger terugloopt naar stationair toerental (automaat). Wanneer het gas wordt losgelaten blijft hij even op 1200 trn. lopen met het gevolg dat de snelheid zonder gas te geven 18km/u blijft. Na remmen zakt het uiteindelijk naar 800trn.
De garage geeft aan dat het systeem zichzelf weer moet "inleren".
Kan dit en hoe werkt dit?***

Reactie van Jos van der Drift:

Het kan inderdaad zijn dat na het reinigen van het gasklephuis de boel weer ingeleerd moet worden. Na enkele dagen zou dan alles wel weer goed moeten functioneren. Anders is nader onderzoek dan tóch onvermijdelijk.