Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Witte nummerplaten en NL-sticker

Vraag gesteld door Lamberto op 30 september 2016

Op witte nummerplaten staat geen NL-vermelding. Als mijn gele platen niet goed zichtbaar zijn door bv een fietsendrager, moet er dan een NL-sticker op de auto?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of er een NL sticker op uw auto moet als er bijvoorbeeld een fietsendrager op zit met een witte kentekenplaat.

Als er een aanhanger of een fietsendrager achter de auto zit met een witte kentekenplaat moet er een NL sticker op de fietsendrager of de aanhanger, dus niet op de auto. Dit staat in artikel 37 lid 2 van het Verdrag van Wenen uit 1968 inzake het wegverkeer.

Op veel fietsendragers is geen plaats waar u een NL sticker kunt plakken. In dat geval zal er bijvoorbeeld een NL plaatje aan de fietsen of aan het rek gemonteerd moeten worden.

 

 


***

 

 

 

Reactie van Annemaris:
Wij gaan naar Duitsland op vakantie en dan is dit ook verplicht. Eerst ben ik naar de ANWB winkel geweest, daar hebben ze alleen van die hele grote stickers dat past niet. Vervolgens heb ik mijn autogarage gebeld en die hadden hier nog nooit van gehoord, maar nadat ze het gekeken hadden of het inderdaad verplicht is hebben ze aangeboden dat er morgen een sticker klaar ligt die naast het nummerbord op de fietsendrager geplakt kan worden. Toch vreemd dat er op dat nummerbord niet standaard NL wordt gedrukt, hoe moeilijk kan het zijn?

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Er zijn wel witte platen die bij sommige leveranciers mét NL vignet worden geleverd maar dat is niet volgens de regels van de RDW. De plaat moet formeel helemaal wit te zijn met zwarte letters. In geval van een witte plaat in combinatie met een fietsdrager wordt een NL-sticker aan één van de fietsen bevestigd (bv. kettingkast) via een creatieve constructie. Meestal biedt de fietsdrager te weinig ruimte de sticker daar kwijt te kunnen. Maar het is dus formeel wél verplicht.

 


***

 

 

 

Reactie van Karin81 :
Ha reizigers,

Na enkele keren bellen met verschillende rdw erkende kentekenplaat makers en de ANWB waarbij allen iets anders aangaven was ik de onduidelijkheid zat en heb met de RDW gebeld.

Het "probleem" is dat in Nederland een wit kenteken met zwarte letters met daarbij een blauwe zij NL aanduiding (zoals hierboven) NIET in NL is toegestaan en dus ook niet door erkende kentekenplaat-makers wordt gemaakt.
In het buitenland zijn ze WEL verplicht.
Ja: een onhandig gegeven.

Feitelijk zou je dus een illegale kentekenplaat moeten bestellen ergens op internet (want dat kan wel) en dan stoppen bij de grensovergang, van kentekenplaat moeten wisselen en weer doorrijden. Dat is omslachtig, duur en dat wil men doorgaans liever niet. De kortste klap:
NL-Sticker kopen in de ANWB winkel, laten lamineren, prik er een gaatje in en bevestig deze tussen je spaken of op een andere zichtbare plek op je aanhanger/fietsdrager of wat er dan ook achter je auto 'hangt'.

Succes en vooral: safe travels en fijne vakantie!

 


***

 

 

 

Reactie van JvKnegsel:
De ovale nationaliteitssticker is zo groot, doordat de afmetingen van die ovaal bij verdrag is afgesproken. Uniformiteit dient de herkenbaarheid.

Omdat een fietsendrager, net als bijvoorbeeld een imperiaal of een skikoffer, geen aanhangwagen is, maar een accessoire van de auto zelf, of gewoon "lading", kun je je afvragen of zo'n witte plaat nog nodig is als de gewone nummerplaat van de auto reeds voldoende zichtbaar is. En anders of de NL-sticker als die zichtbaar en niet-afgedekt op de auto zit, volstaat.
Ook of je de nummerplaat van de auto zelf achter op de fietsendrager kunt schroeven. De fietsendrager hoort als een accessoire bij de auto zelf en is niet een zelfstandig voertuig, wat een aanhangwagen wel is.

Ik vraag mij af wat de wetgever heeft bewogen het blauwe eurobandje weg te laten bij de witte aanhangerplaten, de blauwe taxiplaten, de groene handelaarsplaten en de gele en de blauwe bromfietsplaten. De desbetreffende voertuigen mogen gewoon deelnemen aan het verkeer in het buitenland!
Wat mij betreft, is het tijd voor een aanpassing van deze kentekenplatenregels.