Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de zin van grote velgen?

Vraag gesteld door CeesvanBijster op 26 september 2016

Grote velgen geven: hoger brandstofgebruik, meer bpm, meer lawaai, minder comfort en beschadigen snel bij het pakken van een stoeprand. Gaat het nou alleen om het 'mooi'? Zijn het dure spijkerbroeken met kapotte knieën? Of snap ik de praktische voordelen niet. Wie het weet mag het zeggen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De zin van grote velgen is dat ze kennelijk in een behoefte voldoen.

Voordelen
Aan grote velgen (en dus plattere banden) zitten naast de zo gewilde 'looks' ook praktische voordelen. De besturing wordt wat scherper en communicatiever omdat een plattere band minder vervormt. Als om de grotere velg ook een bredere band ligt heb je een betere wegligging op droog wegdek en een kortere remweg op droog wegdek.

Nadelen
De nadelen vinden we vooral op het gebied van zowel veer- als geluidscomfort. Een hoger brandstofverbruik krijg je niet van grote velgen op zich, maar wel van de bredere banden waarmee grotere velgen meestal gepaard gaan. De luchtweerstand is dan nog de grootste factor. Andere nadelen van (veel) bredere velgen en banden zijn o.a. een grotere gevoeligheid voor spoorvorming, minder grip op nat en glad wegdek, slechtere waterafvoer dus eerder kans op aquaplaning en een grotere massatraagheid wat nadelig kan uitpakken voor de werking van ABS en ESP.

Uiterlijk
Als we dan de balans opmaken vermoed ik inderdaad dat het 'mooi' een sterke behoefte is omdat men de nadelen graag op de koop toe neemt.