Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uurtarieven onderhoud Peugeotdealer

Vraag gesteld door JanEasterein op 26 april 2015

Ik heb een grote beurt laten uitvoeren voor mijn Peugeot 5008.

De dealer rekent een uurtarief van € 75 excl. btw. is dit niet heel erg hoog?
De garage op de hoek (geen dealer wel Bovag) rekent € 50 per uur excl btw.

Graag reactie, Jan

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uurtarieven autobedrijven
De uurtarieven van dealerbedrijven liggen gemiddeld rond de 75-100 euro excl. BTW. Bij universele autobedrijven ligt dat al gauw enkele tientjes lager. Een belangrijk verschil is dat dealerbedrijven veel overheadkosten hebben die gevoed moeten worden uit de werkplaatsopbrengsten. Verder betaal je een hoger tarief voor het feit dat de dealer de kennis en ervaring heeft met het betreffende merk. De dealer moet daar feitelijk ook in investeren en voor dat stukje exclusiviteit moet je dan ook betalen. Dat wil overigens niet zeggen dat een universeel bedrijf minder werk aflevert. Het reguliere onderhoud kan prima bij een bij voorkeur Bovag (i.v.m. garantie) aangesloten bedrijf uitgevoerd worden. In andere gevallen kan een bezoek aan de dealer juist verstandiger of zelfs goedkoper zijn. Met name wanneer er iets specifieks aan de hand is waar een dealer mogelijk wat efficiënter op kan inspelen.

 


***

 

 

 

Reactie van Franck2:
Ik heb pas bij de Ford dealer een waterlekkage laten oplossen. Via de dakreling kwam er regenwater in de achterbak. Het was 2 uur werk, met een uurtarief van 95,90 ex btw. Totaal moest ik dus 232,08 afrekenen.

 

 

Dat vond ik best veel voor het verhelpen van de lekkage. Daarom was ik op zoek naar wat een normaal uurtarief is en kwam ik hier terecht. Prettig te lezen dat dit tarief wel gebruikelijk is, al vind ik het erg hoog.

 


***

 

 

 

Reactie van Amarok:
Voetstoots er van uitgaan dat een dealer voor specifieke zaken misschien verstandiger is, is niet een aanrader. Ik zou altijd een second opinion vragen. Ik ben zelf door schade en schande wijzer geworden. Slechte ervaringen met onder andere Vireo Bussum en Stam Amersfoort.
Ik noem bewust man en paard, doe er je voordeel mee.
Deze week met Renault Stam de volgende ervaring. Mijn Grand Scenic van 2007 werd afgelopen maandag afgekeurd bij Kwikfit Amesfoort. Gebroken rechter handremkabel.
Voor reparatie moest ik naar een garage. Voor de hand ligt dan de Renault dealer. Aldaar: offerte opgemaakt. Omdat het een Grand Scenic met elektronische handrem is, stelt Stam dat de gehele unit vervangen moet worden. Kostenraming EUR 701,-- ....
Het komt mij onwaarschijnlijk over. Ik besluit weg te gaan om er even onderzoek naar te doen. Even Googlen , wat telefoontjes verder en ik ben er achter dat meldingen op een Renault forum dat er wel degelijk losse kabels te krijgen zijn en ook makkelijk vervangen kunnen worden, op waarheid berusten.
Kosten kabel EUR 84 ex. BTW en ca 2 uur arbeidsloon bij een universele BOVAG garage ad EUR 120 brengt me op een totaal van ca EUR 225.
Stam bleef op mijn verwondering over het niet bestaan van losse kabels stug volhouden dat het niet anders was. Maar voor de goede orde: ze zijn bijvoorbeeld van HITEC onder artikelnummer K00001 en -2 gewoon bij HAMU en anderen te krijgen.
Uiteraard niet keihard te maken, maar het schurkt gewoon tegen oplichting aan.