Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stotteren/schokken Opel Astra Sports Tourer 1.4 (150pk) model 2016

Vraag gesteld door Scramble op 15 november 2017

Begin dit jaar heb ik een voorraadmodel Opel Astra Sports Tourer 1.4 (150pk) model 2016 (volgens mij is dat model K) gekocht.
Al vrij snel kwam ik er achter dat, wanneer ik meer vermogen van de motor vroeg, hij stottert/schokt. De motor loopt dan niet geheel soepel. Het gebeurd wanneer ik bijvoorbeeld vlot optrek, even flink doortrek of snel iemand in probeer te halen. Ik spreek in mijn logische redenering dan ook de turbo aan.
In de tussentijd al meerdere malen bij mijn garage geweest. Mijn garage heeft, na 3 keer terug geweest te zijn, de bobines vervangen (volgens mij zijn dat er tegenwoordig 4). Hierna is het probleem echter niet opgelost.
Nu weet mijn garage, ook na contact met de technische dienst van opel, mij te melden dat dit een probleem is wat 'bij deze auto hoort'. De een heeft het wat minder en de ander wat meer, volgens mijn garage.
Op internet lees ik echter ook verhalen over de werking van de EGR klep. Ook zegt mijn gevoel dat het iets met de turbo te maken kan hebben.

Is dit probleem van dit model auto/motor bekend? Hoort dit echt bij de auto, of is dat een onzinverhaal? Mijn gevoel zegt dat het niet hoort/klopt.

Graag jullie reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een schokkend rijgedrag van uw Opel Astra.

Er zijn wel klachten bekend over een lekkend membraam van de carterventilatie. Andere voorkomende gebreken kan ik niet echt in relatie brengen met dit rijgedrag. Natuurlijk zijn bobines in het algemeen wel vaak een bron van soortgelijke klachten. Dat geldt ook voor de EGR klep. Maar ik kom eigenlijk niets concreets tegen dat duidelijk herkenbaar is voor deze generatie Astra met deze klachten.

Opmerkelijk is dat na herhaaldelijke pogingen van de de dealer de conclusie is dat het een producteigenschap betreft. Ik herken dat niet, óók niet wanneer ik rijimpressies nalees. Misschien zou u aan de dealer kunnen voorleggen ter vergelijking met een gelijkwaardige Astra te mogen rijden. Wanneer er sprake zou zijn van een producteigenschap, zou een ander exemplaar een soortgelijke rijgedrag moeten vertonen. Misschien komt u op deze manier een stapje verder, om tóch erkend te krijgen dat hier sprake is van een gebrek.