Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford KA 2011, inhouden motor, lampje knippert. Defect motor stuurapparaat.

Vraag gesteld door Helene4 op 24 september 2017

Ik lees meer soortgelijke problemen met Ford KA uit 2011. Bij snelheden boven de 115 km gaan lampjes knipperen en de motor houdt in naar 100 km per uur. Na stilzetten en afwachten is de storingsmelding dan weer weg. Mijn garage is er tot op heden nog niet uit, klacht ontstond na grote beurt en oa vervangen distributieriem. Inmiddels zijn de bougies nogmaals vervangen en ook de bougiekabels en de bobine, sensoren gecontroleerd, krukas gesteld. Niets hielp, nu wordt aangegeven dat computer motor stuurapparaat vervangen moet worden. kosten 1350 euro.
Is een dergelijk defect echt buiten garantie? de auto is 6 jaar en heeft 85.000 gelopen. Daarnaast ontstond het na die grote beurt waarbij ook de software is ge-update.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een inhoudende Ford Ka na het vervangen van de distributieriem.

Het kan voorkomen dat de kabelboom bij de motor te strak gemonteerd zit, doorslijt en daardoor gaat de motor op drie cilinders lopen. Een losse massastrip onder de accu kan ook diverse storingen veroorzaken.

Dergelijke klachten komen we overigens vaker tegen ná vervanging van de distributie. Soms blijkt de oorzaak dan te zitten in de krukaspoeli of moet de krukassensor opnieuw worden ingeleerd. Het lijkt in uw opsomming van gedane werkzaamheden wel op dat de oorzaak in die richting is gezocht. Maar een nieuw stuurapparaat vind ik wel meteen rigoreus en niet voor de hand liggend.

Ik denk wel dat u bij vervanging vooraf een duidelijk afspraak moet maken over de kosten van het stuurapparaat én wat te doen wanneer het niet aan het stuurapparaat blijkt te liggen. In de eerste plaats is wat mij betreft de Ka te jong wanneer het gebrek toch in het stuurapparaat blijkt te zitten. Na 6 jaar zou enige vorm van coulance wel op z'n plaats zijn. En het is belangrijk vooraf duidelijk te maken dat wanneer het niet in het stuurapparaat blijkt te zitten, u niet voor de kosten mag opdraaien.

Hopelijk gaat de garage nogmaals kijken naar het verband tussen de distributie vervanging en dit verschijnsel. Die is er mogelijk wel maar niet in relatie tot het genoemde stuurapparaat.