Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dakkoffer auto + caravan, gevaarlijk voor wegligging of rijgedrag auto?

Vraag gesteld door Ray Dijkstra op 29 juni 2018

Wij zijn van plan om met de auto plus caravan naar zuid-Frankrijk af te reizen, nu hebben wij een verschil van mening over als het veilig is om een dakkoffer op de auto te plaatsen en deze te beladen met de tentstokken van de voortent. Komt dit ten nadele van de wegligging of rijgedrag auto. Het gaat om een Volvo XC90 met Adria Adora 563tk en een thule dakkoffer met draagvermogen van 75kg

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het weggedrag van een auto met dakkoffer.

Een dakkoffer met inhoud is van invloed op invloed op het weggedrag van de auto. Rijd daarom niet te hard (zeker niet in scherpe bochten) en maak geen abrupte stuurbewegingen op snelheid. Met een caravan aan de haak zal die aanpassing in rijstijl er al zijn.

Een test van onze Duitse zusterclub ADAC wijst uit dat het weggedrag bij een goed beladen dakkoffer (lees niet te zwaar) weliswaar het weggedrag van een auto beïnvloedt, maar dat de auto in een uitwijkproef wel handelbaar blijft. Dat wordt anders als de auto en de koffer overbeladen wordt.

De koffer zelf mag in dit geval niet meer dan 75 kg aan bagage hebben, de maximum daklast van een Volvo XC90 is 100 kg. De koffer en de dwarsdragers wegen natuurlijk ook nog wat. Als u onder deze maximumgewichten blijft kunt u veilig op pad.