Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal aanhangergewicht auto / max asdruk caravan

Vraag gesteld door Ton Stelvio op 18 oktober 2017

Geachte heer/mevrouw,

Mag een personenauto die volgens het kentekenbewijs een maximaal toelaatbaar aanhangergewicht geremd van 1500 kg heeft een caravan trekken die volgens het kentekenbewijs een toelaatbaar totaalgewicht van 1700 kg heeft maar die slechts geladen is tot een totaalgewicht van 1350 kg? M.a.w. ruim onder het maximum van het trekkende voertuig.
Hier is verwarring over omdat de ene caravanverkopen zegt dat het wél mag en een ander zegt weer dat het persé niet mag.
Ik ben reuze benieuwd hoe het nu juridisch precies zit en wacht in spanning uw antwoord af. Dit mede ivm de aanschaf van een caravan en een nieuwe/andere auto.

Met vriendelijke groet,

Ton van Steenhoven

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het maximaal toegestane caravangewicht.

De autofabrikant geeft op wat de auto maximaal mag trekken. Daar heeft u zich aan te houden. Zo lang u niet méér trekt dan de genoemde 1500 kg, is er dus niets aan de hand. Het gaat er dus om dat u de betreffende caravan niet zwaarder maakt dan wat de auto mag trekken.

De essentie is dat het gaat om wat de caravan in werkelijkheid weegt en niet wat deze mág wegen, zoals in dit geval 1700 kg. Zo kan een kleine auto best met een tweepaards paardentrailer rondrijden, zolang er maar geen paarden in staan.

De twee maximaal toelaatbare gewichten van auto en aanhanger zijn wel bepalend voor het rijbewijs. Maar dat is kennelijk niet de discussie.